Beograd, 7. juna 2023. – Vladimir Jaćimović, romansijer iz Crne Gore čiji je roman Povratak na Zejrek prošle godine privukao veliku pažnju čitalaca i književne kritike, gostuje večeras na 12. Beogradskom festivalu evropske književnosti.
Susret i razgovor s Vladimirom Jaćimović u sali Amerikana Doma omladine Beograda počinje u 20 časova. S Jaćimovićem će razgovarati književna kritičarka Marija Nenezić.
Gostovanje Vladimira Jaćimovića na 12. Beogradskom festivalu evropske književnosti istovremeno je beogradska premijera romana Povratak na Zejrek.
Objavljen prošle godine u izdanju Arhipelaga, ovaj roman je vrlo brzo stekao simpatije čitalaca i postao čitana knjiga.
Povratak na Zejrek je uzbudljiv roman koji se odigrava u savremenoj Turskoj uoči poslednjeg vojnog puča 2016. godine.
Glavni junak romana Ilker Bozkurt je visoki oficir turske vojske upleten u mrežu špijunskih igara i porodičnih istorija. Vremenom će se pokazati da se njegova porodica preselila iz Sandžaka u Tursku neposredno posle Prvog svetskog rata, ali i da je on odabran od zaverenika da izvrši napad na Erdogana. Jaćimović neobično precizno i s velikom pripovedačkom snagom prikazuje savremeni Istanbul, u kome se odigrava najveći deo radnje romana, kao i Moskvu, u kojoj je jedno vreme glavni junak romana na službi.