Romansijer i pripovedač Vladislav Bajac ovogodišnji je dobitnik nagrade Ramonda Serbica za ukupan doprinos srpskoj književnosti.
– Vladislav Bajac je književnu karijeru započeo kao pesnik, da bi punu književnu snagu i široki odjek među čitaocima stekao kao propovedač i romansijer. Objavljene u više izdanja, nagrađene mnogim nagradama, prevedene na više svetskih jezika, knjige Vladislava Bajca predstavljaju zasebno poglavlje u novijoj srpskoj književnosti. Pripovetke i romani ovog pisca oličavaju uzbudljivu potragu za novim tematskim i saznajnim iskustvima savremene literature. Bajac kao kakav pripovedački nomad otkriva geografske i geopoetičke prostore o kojima naša književnost uglavnom nije pripovedala, ali se otiskuje i u dubine istorije da bi otuda s punom verodostojnošću progovorio o savremenom trenutku i današnjem danu – naglasio je, pored ostalog, žiri.
Ramonda serbica dodeljuje se po 18. put, a o izboru dobitnika odlučivali su članovi žirija Srba Ignjatović, prošlogodišnji dobitnik, Velimir Kostov i Zoran Vučić.
Po tradiciji nagrada će biti uručena na Književnoj koloniji koja će biti održana u Sićevu od 15. do 20. septembra. Kako je najavljeno u Niškom kulturnom centru, koji organizuje koloniju, Nagrada Ramonda Serbica biće uručena Vladislavu Bajcu 17. septembra u 19 časova u Gradskoj kući u Nišu. Pored povelje, nagrada ima i novčani deo, čiji je iznos 120.000 dinara.