Vladislavu Bajcu sinoć je u Skoplju uručena nagrada „Prozart“ za autorski doprinos razvoju balkanske književnosti koju dodeljuje Međunarodni prozni festival „PRO-ZA Balkan“.
Odluku o dodeljivanju nagrade doneo je Umetnički savet Festivala koji je radio u sastavu: dr Elizabeta Šeleva, dr Ermis Lafazanovski i dr Aleksandar Prokopiev.
Svečanoj dodeli nagrade, kojom je festival „PRO-ZA Balkan“ i završen, prisustvovao je veliki broj posetilaca, a nagradu je uručio umetnički direktor Festivala Aleksandar Prokopiev koji je pri tom naglasio da je nagrada „Prozart“ jednoglasno dodeljena „kod nas u Makedoniji već odavno poznatom piscu Vladislavu Bajcu“.
Primajući nagradu „Prozart“, Vladislav Bajac je rekao:
– Odmeravanje rečenica sa suptilnim značenjima, skrivenim smislom i stilskom lepotom za pisca se ne završava sa objavljenim knjigama. Kako i da se završi kada iza pisca ne stoji niko i ništa, osim samih reči. Književnost nas uči da reči mogu biti moćne, ali istorija i politika nas uče da reči mogu biti i ništavne. Sve nas objedinjava nastojanje da doznamo ko vlada kime – pisac rečima ili reči piscem. Čovek je odraz svog grada i svoje kulture, i ja sam u mojim knjigama lutao, od beogradskih ulica do lavirinata sveta, uvek uzduž i popreko Balkana. Sudbina književnosti je da se kreće od svog do nepoznatog, od sebe do drugog, ali i da se vrati kući bogatija za poznavanje tuđeg i drugog, ali i za novo razumevanje svoga i samog sebe, jer smo svi jedni drugima ogledala ili, bolje rečeno, svi smo jedni drugima Balkan.
Pored Vladislava Bajca, učesnici festivala „PRO-ZA Balkan“ bili su poznati balkanski pisci: Alek Popov (Bugarska), Miljenko Jergović (Hrvatska), Andrej Blatnik (Slovenija) i Andrej Nikolaidis (Crna Gora).
Festival je svečano otvorila ministarka kulture Republike Makedonije Elizabeta Kančeska – Milevska.
Direktor festivala Dejan Trajkovski rekao je da već rade na drugom izdanju festivala i da će nastojati da nagrada „Prozart“ postane prepoznatljiva i izvan Balkana.
Organizator festivala „PRO-ZA Balkan“ je Izdavačka kuća Ikona iz Skoplja