Romansijeru i pripovedaču Vladislavu Bajcu sinoć je na svečanosti u Gradskoj kući u Nišu uručena nagrada Ramonda Serbica za celokupan opus i doprinos srpskoj književnosti.
– Vladislav Bajac je književnu karijeru započeo kao pesnik, da bi punu književnu snagu i široki odjek među čitaocima stekao kao propovedač i romansijer. Objavljene u više izdanja, nagrađene mnogim nagradama, prevedene na više svetskih jezika, knjige Vladislava Bajca predstavljaju zasebno poglavlje u novijoj srpskoj književnosti. Pripovetke i romani ovog pisca oličavaju uzbudljivu potragu za novim tematskim i saznajnim iskustvima savremene literature. Bajac kao kakav pripovedački nomad otkriva geografske i geopoetičke prostore o kojima naša književnost uglavnom nije pripovedala, ali se otiskuje i u dubine istorije da bi otuda s punom verodostojnošću progovorio o savremenom trenutku i današnjem danu – naglasio je u svom saopštenju, pored ostalog, žiri.
Ramonda serbica dodeljuje se po 18. put u okviru književne kolonije Sićevo, a o izboru dobitnika odlučivali su članovi žirija Srba Ignjatović, prošlogodišnji dobitnik, Velimir Kostov i Zoran Vučić.
Nagrada Ramonda serbica, pored povelje, sadrži i novčani deo čiji je iznos 120.000 dinara.
Vladislav Bajac je posebno poznat po romanima Knjiga o bambusu, Druid iz Sindiduna i Hamam Balkanija, koji je na srpskom jeziku objavljen u šest izdanja i koji je preveden na deset jezika. Nedavno je u izdanju Arhipelaga objavljena nova knjiga Vladislava Bajca Gastronomadske priče.