Beograd, 16. januara 2015. – Volja i sudbina, jedan od poslednjih romana Karlosa Fuentesa, jedna je od deset najčitanijih knjiga stranih autora u mreži Biblioteke grada Beograda u 2014. godini.
Volja i sudbina je velika sinteza Fuentesove jedinstvene pripovedačke magije i nedvosmislenog angažmana kojim je izrazio dramu i iskušenja Meksika i Južne Amerike. Volja i sudbina je politički roman o savremenom Meksiku koji iznutra pokazuje kako korupcija, kriminal i rđava politika razjedaju zemlju i uništavaju živote njenih ljudi, ali i velika saga o ljubavi i strasti, ali i o prijateljstvu i izdaji.
Fuentesov junak je mladić rođen 1985. godine. On se približava središtu političke i poslovne elite, odakle priča uzbudljivu priču ispunjenu preokretima i intrigama, ljubavnim romansama i političkim strastima, zapanjujućim otkrićima i scenama u kojima se briše granica između stvarnosti i fantazmagorije. Provokativno pripovedanje kroz sudbinu mladića Jošue prati politiku i svakodnevicu Meksika i Južne Amerike u poslednje tri decenije.