Beograd, 15. aprila 2018. – Uglješa Šajtinac je ovogodišnji dobitnik Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine za knjigu priča Žena iz Huareza koja je objavljena u izdanju Arhipelaga.
Žiri u sastavu Dragan Babić (predsednik), Branislav Živanović i Valentina Čizmar jednoglasno je doneo odluku o nagradi za najbolju knjigu 2017. godine.
Ugljesa Sajtinac Zena iz Huareza– Zbirka priča Žena iz Huareza prirodan je nastavak romana Sasvim skromni darovi i zbirke Banatorijum i ina proza na tematskom, poetičkom, kompozicionom i idejnom planu, ali ona intertekstualno korespondira sa celokupnim opusom Uglješe Šajtinca, sve do drame Hudersfild i romana Vok on!. Može se reći da se u središtu ovih priča nalazi istovremeno sublimat spisateljskog iskustva, ali i inovacije koje autor uvodi. Šajtinac komentariše neposrednu stvarnost, kritički se postavlja prema činiocima našeg doba i bespoštedno progovara o negativnim aspektima savremenog trenutka. U svetu ovih priča, prošlost je uvek dominantan faktor koji određuje sadašnjicu i ono što nastupa nakon nje, te je jasno zašto se Šajtinčevi junaci često osvrću, analiziraju svoje postupke i pokušavaju da rastumače tuđe. Oni su na svakom mogućem nivou bliski čitaocima, oblikovani na neposredan i pitoreskan način, a njihova karakterizacija zavisi koliko od pažnje koju im autor posvećuje, toliko i od napora koju ulažu za prisustvo u tekstu. Govor kojim se obraćaju čitaocu baštini tradiciju autorovog dramskog rada i stoga svojom razumljivošću i upečatljivošću odskače od neretko nerazvijenih i neubedljivih dijaloških sekvenci koje donosi naša savremena prozna produkcija – kaže se u saopštenju Žirija.
Žiri posebno naglašava autorovo umeće da u središte pažnje postavi sasvim konkretne i sasvim izrazite i savremene izazove:
– Sedam priča zbirke Žena iz Huareza čitaoca vode na konkretna putovanja od evropskih metropola do afričkih pustinja, ali i na imaginarne, unutrašnje avanture kojima se uviđa sposobnost mentalnog i emotivnog kapaciteta modernog čoveka. Uglješa Šajtinac svojom novom knjigom priča održao je kvalitet svog proznog pisanja i promišljenost na obradi isečaka stvarnosti, povezujući u jasno artikulisan stav sav pozitivitet i negativitet koji se zbiva oko i unutar njegovih junaka i čitalaca.
Prethodne knjige Uglješe Šajtinca, roman Sasvim skromni darovi i knjiga priča Banatorijum, takođe objavljene u izdanju Arhipelaga, donele su piscu velika priznanja. Za roman Sasvim skromni darovi Šajtinac je dobio Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“, dok je za knjigu Banatorijum dobio „Andrićevu nagradu“ za najbolju knjigu priča godine. Šajtinčev roman Sasvim skromni darovi objavljen je u Bugarskoj, Sloveniji, Makedoniji, Ukrajini i Mađarskoj, a ugovori za ovaj roman potpisani su i za italijanski, albanski, rumunski i poljski jezik.