Beograd, 17. maja 2013. – Knjiga priča Vide Ognjenović Živi primeri, objavljena u izdanju Arhipelaga, uvršćena je u uži izbor za Nagradu “Isidora Sekulić”.
Od 90 predloženih knjiga žiri je u uži izbor uvrstio sedam knjiga. Pored knjige priča Vide Ognjenović, u užem izboru se nalaze i romani Štampar i Veronika Katarine Brajović i Veliki rat Aleksandra Gatalice, knjige priča Stopala Dragiše Kalezića i Zidovi koji se ruše Vladimira Kecmanovića, kao i dve studije: Pisac i priča Žanete Đukić-Perišić i Knjiga-Bog Kristijana Olaha.
Odluku o dobitniku žiri u sastavu Marko Nedić (predsednik), Petar Pijanović i Aleksandar Jerkov doneće na sledećoj sednici, a naghrada će biti uručena početkom juna.
Živi primeri su jezički iznijansirano i snažno pripovedanje o modernim sudbinama predstavljenim kroz nekoliko portreta junaka koji su upečatljivi, stvarni i mogući, od krvi i mesa. Te sudbine se prepliću i dozivaju tako da ove priče oblikuju gotovo romanesknu celinu. Junaci u novim pričama Vide Ognjenović nalaze se u mreži mnogobrojnih priča koje su čuli, vesti koje su došle do njih, informacija koje su im promenile život.
U Živim primerima pripoveda se postepeno, ali se utoliko napetije i sugestivnije ocrtavanju fizionomije junaka i njihove sudbine, kao i ona iskliznuća u tim sudbinama zbog kojih priča i nastaje, o kojima jedino i valja pričati.
O tome pričaju nove priče Vide Ognjenović.