Beograd, 10. juna 2016. – Živorad Nedeljković ovogodišnji je dobitnik nagrade „Žička hrisovulja“, jednog od najvažnijih pesničkih priznanja u Srbiji.
Ovo priznanje, po oceni žirija, Nedeljkoviću se dodeljuje „za poeziju unutarnje svetlosti i srčane potrage za smislom“.
Nagrada „Žička hrisovulja“ podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja, a uručuje se dobitniku u manastiru Žiča, na Dan Preobraženja, 19. avgusta 2016. godine, kada se i održava Žički duhovni sabor.
Poeziji dobitnika posvećuje se i zbornik radova sa književno-kritičkog skupa koji se održava na ovoj manifestaciji.
Odluku o dobitniku doneo je Žiri nagrade „Žička hrisovulja“ u sastavu Đorđe Nešić, prošlogodišnji dobitnik, Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović, predsednik.
Pesnik Živorad Nedeljković (rođen 1959. godine u Podunacima kod Kraljeva), živi u Čačku. Objavio je knjige pesama Pogrešna prognoza, Majka, Tutin i još pedeset pesama, Jezik uveliko, Tačni stihovi, Negde blizu, Drugi neko, Ovaj svet, Talas i Ulazak.
Pesme Živorada Nedeljkovića prevođene su na više evropskih jezika.
Za poeziju je dobio nagrade „Branko Miljković“, „Đura Jakšić“, „Jefimijin vez“, Zmajeve nagrade, dDisovu nagradu, kao i Nagradu „Meša Selimović“ i drugih, a njegova poezija prevođena na više stranih jezika.
Pesme Živorada Nedeljkovića su prevođene na engleski i poljski jezik.
U izdanju Arhipelaga objavljenu su Nedeljkovićeve knjige pesama Ovaj svet, Talas i Ulazak.
Ovaj svetTalasŽivorad Nedeljković Ulazak