Živorad Nedeljković, jedan od vodećih savremenih srpskih pesnika, ovogodišnji dobitnik Disove nagrade za ukupan pesnički opus, učestovao je na Međunarodnom festivalu savremene poezije i saundarta „Poetronika“ koji je upravo ovih održan u Moskvi u Kulturnom centru „Dom“. Nedeljković je na ovom festivalu čitao pesme iz svoje novije faze koja vrhuni u knjizi „Ovaj svet“, objavljenoj u izdanju „Arhipelaga“, za koju je pesnik prošle godine dobio nagradu „Meša Selimović“ za knjigu godine.

„Poetronika“ je jedan od najznačajnijih festivala poezije u Rusiji, a na njemu svake godine učestvuju vodeći savremeni ruski pesnici i pesnici iz velikog broja drugih zemalja. Pored Živorada Nedeljkovića i dvoje mlađih pesnika iz Srbije, Mirjane Petrović i Alena Bešića, na festivalu „Poetronika“ ove godine su učestvovali i pesnici iz SAD, Španije, Finske, kao i čitav niz značajnih savremenih ruskih pesnika, među kojima su bili i Aleksandar Skidan, dobitnik nagradu za poeziju „Andrej Beli” i Keti Čuhrova, pesnikinja i uticajna teoretičarka moderne kulture i umetnosti.

Osnivač i glavni organizator festivala „Poetronika“ je istaknuti ruski pesnik i muzičar Pavel Žagun. Kako naglašava organizator, Međunarodni festival poezije i sound-arta teži da spoji poeziju, saund art i video art spontano, u realnom vremenu, u okviru jednog čina/performansa, kao i da stvori multijezičke sredine koja će angažovati pesnike i saund umetnike iz celog sveta”.