Beograd, 25. avgusta 2015. – Živoradu Nedeljkoviću danas je uručena “Drainčeva nagrada” za najbolju knjigu pesama objavljenu u prošloj godini na svečanosti u starom zdanju Okružnog načelstva u Prokuplju.
Nedeljkoviću je “Drainčeva nagrada” dodeljena za knjigu pesama Ulazak koja je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
Nedeljkoviću je priznanje uručio Radoslav Mihajlović, predsednik Skupštine opštine Prokuplje.
Primajući “Drainčevu nagradu”, Živorad Nedeljković je rekao da je “Drainac svoj bol i otporne nedoumice, svoja unutrašnja zlostavljanja, sažimao u nekolikim iskazima, od kojih su pojedini otežali od ekspresivnosti”.
– Isečci iz njegove poezije i tekstova opominju i današnjeg pesnika koji se, zbunjen i zatečen mnogobrojnim društvenim anomalijama i narušavanjem idealnog sklada prirođenog čistoj pesničkoj duši, prečesto nalazi pred dilemom: ostati svoj i istrajati, ili se prepustiti i odustati – kazao je Nedeljković.
O pesničkom delu Živorada Nedeljkovića govorio je profesor dr Goran Maksimović, predsednik žirija:
– Nedeljković spada u red najznačajnijih savremenih pesnika srpskog jezika, sa veoma snažnom i jasno definisanom pesničkom poetikom bliskom poetici Radeta Drainca. Naročito to dolazi do izražaja u nagrađenoj zbirci pesama Ulazak, u kojoj su objedinjene metafizičke i stvarnosne dimenzije čovekove sudbine sa naglašenim poniranjem u tajne ljudskog bića i pokušajima uspostavljanja harmonije unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta saglasnog sa Drainčevim egzistencijalnim i pesničkim pogledima.