Beograd, 18. maja 2016. – Zlatno runo, najpoznatija edicija Arhipelaga, proglašena je za najbolju ediciju na 11. Podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, saopštio je stručni žiri koji je radio u sastavu: prof. dr Slavica Perović, prof. dr Siniša Jelušić i akademski slikar Marina Vešović.
Za knjige objavljene u ediciji Zlatno runo, za koncept edicije i za ediciju kao celinu Arhipelag je dobio više domaćih i regionalnih nagrada u književnost, izdavaštvo i dizajn u proteklih devet godina.
U novije vreme u ediciji Zlatno runo Arhipelag je objavio romane Feniksov sindrom Alekseja Slapovskog, Ništa od umetnosti Petera Esterhazija, Preljubnici Vide Ognjenović ili Ultramarin Milete Prodanovića, svetsku premijeru knjige priča Majkla Kaningema Divlji labud, knjige priča Čarobni papagaj i preostali kič Pavela Vilikovskog, Nahrani me Romana Simića, Priče s Marsa Srđana V. Tešina, Tri priče o samoubicama Gorana Markovića ili Sedmi dan košave Mihajla Pantića.
Nagrade su dobitnicima uručene na svečanom zatvaranju Sajma knjiga. Među dobitnicima u različitim kategorijama nalaze se Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, CID, Pčelica, Službeni glasnik, Narodni muzej Crne Gore, Dan, Zadužbina manastir Hilandar i Kulturni centar Irana iz Beograda.