Beograd, 21. juna 2016. – Večeras se otvara 5. Beogradski festival evropske književnosti. Posle nekoliko meseci priprema otzvafa se festival koji je prethodnih godina privukao veliku pažnju čitalaca i medija, a ovogodišnja najava Festivala dodatno je uvećala očekivanja.
Na otvaranju  5. Beogradskog festivala evropske književnosti govoriće Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda.
Peti Beogradski festival evropske književnosti otvara se u 19 časova u holu Velike sale Doma omladine Beograda izložbom radova Ivane Ristić  S jeseni, kada počnu vetrovi. Izložba radova Ivane Ristić nastala je po motivima priča Danila Kiša iz knjige Rani jadi. Pored ilustracija i grafičke prezentacije teksta, posetioci će moći da vide i nekoliko primeraka bibliofilskog izdanja priče Danila Kiše „S jeseni, kada počnu vetrovi“. Izložbu radova Ivane Ristić otvoriće profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajnerka Olivera Batajić Sretenović.
Susret i razgovor s poznatim hrvatskim piscem Zoranom Ferićem u 20 časova obeležiće prvi dan Festivala. Ferić, čiji je novi roman Na osami blizu mora jedna od najčitanijih knjiga u Hrvatskoj u ovom trenutku, razgovaraće sa čitaocima o svojim pričama i romanima koji su prevođeni na mnoge evropske jezike.
U okviru retrospektive Književnost na filmu Beogradski festival evropske književnosti večeras u 21 čas prikazuje francuski film 38 svedoka Lukasa Belvoe, koji je nastao prema istoimenom romanu Didijea Dekoena.
bfek logo 140x200px
Beogradski festival evropske književnosti organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda. Ovogodišnji program festivala donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložbu radova Ivane Ristić.