Najbolje od svega. Najbolje za sve.

Nedelja vrhunske književnosti.
Retrospektiva filmova nastalih po savremenoj književnosti.
Četiri celovečernja multimedijalna književna programa.

Beograd, 10. juna 2014.

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 3. Beogradski festival evropske književnosti od 24. do 27. juna.
Beogradu je potreban veliki međunarodni književni festival čiji je ključni cilj da predstavlja najvažnija dela i najvažnije pisce savremene evropske književnosti, ali i vrhunskoj književnosti je potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.
Naš cilj je da vrhunsku književnost učinimo javnom vidljivom. Otuda Beogradski festival evropske književnosti.
Beogradski festival evropske književnosti predstavlja i promoviše najbolje izraze savremene evropske i srpske književnosti.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“
Treći Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja, četiri projekcije filmova, jednu dramatizaciju po savremenoj književnosti i jednu izložbu stripa.
Među piscima koji učestvuju na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se Terezija Mora, Vida Ognjenović, Roman Simić Bodrožić, Uglješa Šajtinac, Suzana Tratnik, Mileta Prodanović, Ana Ristović i Đerđ Serbhorvat.
Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. Retrospektiva Književnost na filmu biće prikazuje tri domaća i jedan nemački film. To su Goli život Danila Kiša i Aleksandra Mandića (prema istoimenom scenariju Danila Kiša i Aleksandra Mandića), Klopka Srdana Golubovića (prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića), Premeravanje sveta Detlefa Buka (prema istoimenom romanu Danijela Kelmana) i Život u osam imena Miodraga Kolarića (prema memoarima Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije) koji će na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti doživeti srpsku premijeru.
Rediteljka Ivana Vujić pripremila je sa studentima Akademije dramskih umetnosti u Beogradu dramatizaciju po romanu Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu.
Na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd u zajednički organizovanom programu gostovanja Terezija Mora.
U okviru programa 3. Beogradskog festivala evropske književnosti biće otvorena izložba stripa mađarskog umetnika Geze Rica nastala prema motivima romana Srđana V. Tešina Kuvarove kletve i druge gadosti.
Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i dramatizacija, video prezentacija i drugih događaja.
Književnost je iskustvo dugog trajanja, ali i deo svakodnevnog iskustva, radost čitanja i radost avanture i otkrića. Ona je sposobna da progovori u novim medijima jednako kao i u onim koji su već nezamislivi bez književnosti.
Beogradski festival evropske književnosti poziva vas na avanturu i otkriće.
Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.
Čitajte i uživajte. Uživajte i čitajte.

Program

Utorak 24. jun

   • 19h: Otvaranje Festivala : otvaranje Izložbe stripa Geze Rica Kuvarove kletve i druge gadosti
   • 20 h: Na sceni: Suzana Tratnik / Ana Ristović
   • 21 h: Književnost na filmu: Danilo Kiš, Aleksandar Mandić Goli život (Prema istoimenom scenariju Danila Kiša i Aleksandra Mandića)

Sreda 25. jun

   • 19 h: Na sceni: Uglješa Šajtinac
   • 20 h: Na sceni: Đerđ Serbhorvat
   • 21 h: Književnost na filmu: Srdan Golubović: Klopka (Prema istoimenom romanu Nenada Teofilovića)

Četvrtak 26. jun

   • 19 h: Na sceni: Mileta Prodanović
   • 20 h: Na sceni: Terezija Mora
   • Scena: Ivana Vujić: Jedini čovek na kontinentu (Dramatizacija istoimenog romana Terezije Mora)
   • 21 h: Književnost na filmu: Detlef Buk: Premeravanje sveta (Prema istoimenom romanu Danijela Kelmana)

Petak 27. jun

   • 19 h: Na sceni: Vida Ognjenović
   • 20 h: Na sceni: Roman Simić Bodrožić
   • 21 h: Književnost na filmu: Miodrag Kolarić: Život u osam imena (Prema memoarima Đorđa Šagića i romanu Vladislava Bajca Bekstvo od biografije)

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

_______________________________________________

Organizator: Arhipelag
Partner: Dom omladine Beograda
Mesto: Velika sala Doma omladine Beograda

Direktor Festivala: Gojko Božović
Art direktor: Dušan Šević
PR: Milica Ševarlić
Organizacija: Marta Marković
Kontakti: 011 33 44 536 / 011 33 44 427 / www.arhipelag.rs / redakcija@arhipelag.rs
FB Event: https://www.facebook.com/events/146833348840935/
Twitter: https://twitter.com/arhipelagb

Prijatelji Festivala:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Goethe-Institut Beograd, Srpski PEN centar, Billboard Print

Medijski partneri Festivala:
Radio B92, Radio Beograd2, Radio Beograd 202, Infobiro, TV Kopernikus, NIN, Biznis&Finansije, Novi magazin, City magazine, SEEcult, Looker Weekly.com, Dan u Beogradu, GM business&Lifestyle, Ulazslobodan, Sinhro.rs, Arhipelag magazin