Beleške posvećenog čitaoca

Božo Stojanović

Krajnju procenu i rangiranje svih naših poduhvata će obaviti vreme koje će nemilosrdno ukloniti sve ono što nije bilo u stanju da izdrži njegovu proveru.

Beograd, 23. decembra 2021.

Pojedini čitaoci, koji godinama prate moje prikaze, postavljali su mi često slično pitanje: zašto u svojim tekstovima ne polemišem sa autorima, to jest sa stavovima iznetim u knjigama o kojima pišem? Zašto ih ne kritikujem i ukazujem na propuste u izlaganju ili probleme i pukotine u argumentaciji? Moj stav je sledeći: ukoliko mi se neka knjiga iz nekog razloga ne dopada ili je ne smatram dovoljno dobrom (što ne mora da znači da i te knjige nisu dobre za nekog drugog čitaoca – nikad nisam sebe stavljao u poziciju da vrednujem i presuđujem u ime drugih), o njoj jednostavno ne želim da pišem. To nikako ne znači da o knjigama koje sam prikazivao nisam imao nešto kritički da kažem ili primetim, niti da se slažem sa svim tezama koje se u nekoj knjizi zastupaju.
Svemu što je ljudsko delo može se uvek nešto prigovoriti, međutim, smatram da to u formi kratkog prikaza i prikaza pisanog za široku čitalačku publiku nije potrebno. Postoje brojni naučni i stručni časopisi u kojima ima sasvim dovoljno raspoloživog prostora da se argumentovano polemiše sa stavovima i idejama pojedinih knjiga i da se ukazuje na njihove manjkavosti i propuste. Tako se daje prilika i autorima sa čijim stavovima se polemiše da na te primedbe odgovore.
Bozo Stojanovic Ideje u vremenuNisam želeo da u prikazima budem „profesorski sitničav“ (izraz posuđen od Milana Kašanina), da tražim manjkavosti i nedostatke knjige, već da istaknem u prvi plan ono što je u njoj dobro i što zaslužuje posebnu pažnju. Kada se u kratkom prikazu neke knjige polemiše sa njenim idejama i argumentima, neodoljivo se nameće pokroviteljski ton koja mi se, otvoreno priznajem, nikada nije dopadao. Namerno ili slučajno takvim postupkom se stvara utisak da pisac prikaza, umesto da čitaoce obaveštava o knjizi, želi da pokaže kako je upućeniji u temu od autora čiju knjigu prikazuje i da bi bio u stanju da napiše daleko bolju knjigu u svakom trenutku samo kada bi to hteo. Umesto da čitaoca obavesti o idejama kojima se knjiga bavi i da ga podstakne da knjigu uzme u ruke (a onda će svako za sebe da samostalno formira svoj sud), takav prikazivač, zapravo, reklamira sebe.
Priznajem, bez oklevanja, da mi je takva pozicija uvek bila strana i u osnovi pomalo tužna. Napisao sam nekoliko knjiga i dobro mi je poznato kakva je to vrsta posla i kakve probleme svaki autor tokom rada mora da prevazilazi. Potrebno je neprestano se boriti, osim s temom o kojoj se piše, s ličnim nedoumicama, sumnjama i kolebanjima. Grozničavo tragati za pravom reči i iskazom i uvek biti nesiguran u to da li si uspeo da ih pronađeš, stalno se boriti sa tragičnim saznanjem da je sve moglo da se kaže drugačije, jasnije i lepše. Jednom rečju, bolje.
10. Beogradski festival evropske knjizevnosti LogoStoga iskreno poštujem svačiji istinski stvaralački napor (primetio sam i to da su često najžešći kritičari tuđeg rada oni koji sami nisu napisali skoro ništa), svaki pokušaj da se rukama i umom stvori nešto što će pružiti dokaz vlastitog postojanja. U prikazima nastojim da ukažem na ono što mi se čini kvalitetnim i važnim u knjizi o kojoj pišem, a ne da pokroviteljski i sa sigurne distance podučavam njenog autora o tome šta je propustio da uradi ili je uradio pogrešno. Krajnju procenu i rangiranje svih naših poduhvata će obaviti vreme koje će nemilosrdno ukloniti sve ono što nije bilo u stanju da izdrži njegovu proveru. Pri tome, neće se obazirati ni na pohvale ni na kritike koje su nekom delu i njegovom autoru upućivali savremenici. S druge strane, često pišem i o knjigama koje ne spadaju u moje usko specijalističko područje, odnosno čitam ih kao „zainteresovani laik“ i iz takve pozicije o njima i pišem za druge „zainteresovane laike“.

Autor je ekonomski teoretičar čiju je knjigu eseja i kritika o ključnim teorijskim knjigama objavljenim na srpskom jeziku u XXI veku Ideje u vremenu nedavno objavio Arhipelag.

_________________________________________________

© za srpski jezik: „Arhipelag“ www.arhipelag.rs