Borislav Čičovački (Sombor, 1966), pripovedač, romansijer, solista i kamerni muzičar.
Diplomirao je i magistrirao obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a poslediplomske studije oboe završio je i na Svelink Konzervatorijumu (Sweelinck Conservatorium) u Amsterdamu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je biologiju. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom Evrope: bio je solista sa simfonijskim i kamernim orkestrima (Beogradska filharmonija, Zagrebačka filharmonija, Gudači Sv. Đorđa, itd.), učestvovao je na više značajnih muzičkih festivala (Laponski festival kamerne muzike u Švedskoj, Musique en scene u Lionu, Musique action u Nansiju, WDR-festival nove kamerne muzike u Vitenu, Festival u Bregencu, Settimana Senese, BEMUS), kao i na festivalima u Beču, Torinu, Ulmu, Amsterdamu, Splitu, Ohridu i Budvi. Premijerno je izveo četrdesetak kompozicija srpskih, holandskih i nemačkih kompozitora. Neki od njegovih snimaka izdati su na kompakt-diskovima u Holandiji (Emergo Classics Nederland), Velikoj Britaniji, Nemačkoj (WDR) i Srbiji (PGP RTS).
Bavi se i muzikologijom, posebno u oblasti srpske muzike: piše članke, eseje i tekstove za kompakt-diskove (Chandos Records iz Velike Britanije, CPO iz Nemačke), a držao je i predavanja na univerzitetima u Holandiji i Nemačkoj. Bio je urednik muzičkog programa proslave stogodišnjice rođenja kompozitorke Ljubice Marić, koja se, 2009. godine, odvija pod pokroviteljstvom UNESKO. Pisao je pripovetke, članke i kritike za holandske dnevne listove i časopise (NRC Next, Volkskrant, Vrij Nederland). Jedan je od osnivača Fondacije Barka iz Amsterdama, koja ima za cilj prezentovanje srpske kulture u inostranstvu. Docent je za kamernu muziku na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.
Borislav Čičovački je u Holandiji objavio romane: U starini ime mu beše Hemus (2000), Crni kos, a po polju božuri (2001), Raskovnik (2009) i Rastanak u četiri prizora (2010), kao i knjigu pripovedaka Nedopisane biografije (2003).
U Srbiji su objavljeni piščev roman U starini ime mu beše Hemus (2007) i Pismo iz Amsterdama i druge nedopisane biografije (2009).
Nekoliko pripovedaka Borislava Čičovačkog objavljeno je kao porudžbine holandskih izdavačkih kuća De Geus, Passage i Novib, kao i amsterdamskog festivala Nedelja knjige (Boekenweek).
Višestruki je dobitnik stipendije Holandskog književnog fonda i stipendije Fonda za kulturu Amsterdama. Učestvovao je na književnim festivalima u Holandiji i Belgiji (Een ander boek u Antverpenu, Zogezegd u Gentu).
Kao ko-libretista učestvovao je u pisanju libreta za dve opere Isidore Žebeljan: Zora D. (2003) i Maratonci (2008). Napisao je libreto za dve opere Isidore Žebeljan: Simon izabranik (2009) i Dve glave i devojka (2012).
U izdanju Arhipelaga objavljena je knjiga priča Borislava Čičovačkog Pismo iz Amsterdama i druge nedopisane biografije (2009).
Živi u Beogradu.

Knjige

Raskovnik

Novi roman Borislava Čičovačkog. Raskovnik je nesvakidašnja priča o emigraciji modernih vremena i povratku, kao i o ljubavi i užasima istorije...
više informacija »

Pismo iz Amsterdama

Nova knjiga priča Borislava Čičovačkog, pisca čijih je pet knjiga objavljeno u Holandiji. Ovo je druga piščeva knjiga objavljena u...
više informacija »