Januš Glovacki (1938), poljski prozni i dramski pisac, filmski scenarista, esejista.
Svetsku slavu stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama pre svega kao dramski pisac.
Glovacki je završio polonistiku na Varšavskom univerzitetu.
Književnu karijeru je počeo šezdesetih godina kao prozni pisac, pozorišni kritičar i feljtonista. U tom periodu posebno se isticao kao feljtonista i kao majstor priče.
Već tada je počeo da se bavi pisanjem filmskih scenarija. Četiri njegova filmska scenarija realizovana su u Poljskoj, jedan od njih režirao je oskarovac Andžej Vajda.
Poljsku je napustio krajem sedamdesetih. Od tada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde sada uglavnom piše drame.
Najvažnija dela: Centrifuga besmisla (priče, 1968), Nova igra la-ba-da (roman, 1970), Noću se slabije vidi (feljtoni, 1972), Zverinjak (priče, 1973), Povratak grofa Monte Krista (feljtoni, 1975), Pepeljuga (drama, 198l), Fortinbras se napio (drama, 1986), Lov na bubašvabe (drame, 1986), Antigona u Njujorku (drama, 1992), My sweet Raskolnikow (drama, 1997), Četvrta sestra (drama, 1999), Izbiti iz glave (autobiografski roman, 2004).
Napisao je scenarije za filmove: Lov na muve, Treba ubiti tu ljubav, Psihodrama, Rejd.
Najvažnije nagrade: Nagrada Fondacije „Južikovski“, Molijerova nagrada, Nacionalna nagrada za umetnost, Nagrada Američkog udruženja pozorišnih kritičara, Nagrada „Baladin“, Nagrada „Jozef Keserling“, Nagrada „Česlav Miloš“, poljska Zlatna medalja za zasluge u kulturi „Gloria Artis“.
Drame Januša Glovackog izvode pozorišta širom sveta.
Drama Antigona u Njujorku jedna je od najizvođenijih drama u drugoj polovini XX veka. Prema mišljenju Jana Kota, Antigona u Njujorku je jedna od tri najznačajnije poljske drame u XX veku.

Knjige

Antigona u Njujorku

Glovacki je svetsku slavu stekao dramom Antigona u Njujorku koja je postala jedna je od najizvođenijih drama u drugoj polovini XX veka. Zajedno sa...
više informacija »