Januš Glovacki


Biblioteka:Premijere

Žanr:Drame

Format:14x21

Broj strana:160

ISBN:978-86-523-0085-3

Povez:Tvrdi

Pogovor:Boro Drašković


Cena:935 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:655 din.


Glovacki je svetsku slavu stekao dramom Antigona u Njujorku koja je postala jedna je od najizvođenijih drama u drugoj polovini XX veka.
Zajedno sa dramom Četvrta sestra, ova drama na potresan način pokazuje raspolućenost zapadne i istočne slike sveta.
Antigona u Njujorku je drama o beskućnicima u Njujorku.
Četvrta sestra je drama o ruskoj tranziciji.
Dve najvažnije drame Glovackog u jednoj knjizi pokazuju zašto ovaj pisac potresa i izaziva čitaoce i gledaoce i na Istoku i na Zapadu.

O autoru

Januš Glovacki (1938), poljski prozni i dramski pisac, filmski scenarista, esejista. Svetsku slavu stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama pre svega kao dramski pisac. Glovacki je završio polonistiku na Varšavskom univerzitetu. Književnu karijeru je počeo šezdesetih godina kao prozni pisac, pozorišni kritičar i feljtonista. U tom periodu posebno se isticao kao feljtonista i kao majstor priče. Već tada je počeo da se bavi pisanjem filmskih scenarija. Četiri njegova filmska scenarija realizovana su u Poljskoj, jedan od njih režirao je oskarovac Andžej Vajda. Poljsku je... više informacija »

Za nastavak čitanja

Antigona u Njujorku


Glovacki je svetsku slavu stekao dramom Antigona u Njujorku koja je postala jedna je od najizvođenijih drama u drugoj polovini XX veka. Zajedno sa...
više informacija »