Laura Alkoba (1968), književnica i prevodilica.
Rođena je u porodici revolucionarnih Montonerosa, koji su bili protivnici vojne hunte u Argentini sedamdesetih godina. Do desete godine živela je u Argentini, odakle je 1979. godine emigrirala s porodicom iz političkih razloga. Njen roman Vrteška. Mala argentinska priča donosi snažnu autobiografsku priču argentinskoj vojnoj diktaturi ispričanu iz ugla devojčice koja se sa svojim roditeljima našla u samom središtu organizovanog otpora vojnoj hunti.
Laura Alkoba je profesor španske književnosti „Zlatnog doba“ na Univerzitetu Pariz X-Nanter.
Prevodi sa španskog na francuski jezik romane, priče i drame od Pedra Kalderona dela Barke do savremenih pisaca.
Dobitnica je Nagrade Fondacije „Del Duka“ (2013).
Objavila je romane Vrteška. Mala argentinska priča (2007), Beli vrt (2009), Putnici Ane C. (2012) i Plava pčela (2013).
Roman Vrteška. Mala argentinska priča doneo joj je izuzetan uspeh u Francuskoj, kao i na drugim jezicima na kojima je objavljen. Roman je do sada izašao na španskom, engleskom, nemačkom i italijanskom jeziku.
Roman je na engleskom jeziku doživeo i radiodramsku adaptaciju u produkciji Bi-Bi-Sija (2010).
U romanu Plava pčela Laura Alkoba nastavlja da evocira dramatične uspomene iz svog detinjstva. Ovaj roman je neka vrsta nastavka Male argentinske priče i predstavlja uzbudljivu priču o autorkinom dolasku u Francusku, otkriću francuske kulture i svakodnevici, učenju novog jezika, kao i o prepisci koju potom vodi sa ocem koji je politički zatvorenik u Argentini.
Živi u Parizu.

 

Knjige

Mala argentinska priča

Novo veliko ime francuske književnosti. Laura Alkoba je napisala je izuzetan roman u kome pripoveda o svom odrastanju u Argentini u vreme vojne...
više informacija »