Laura Alkoba


Biblioteka:Arhipelag

Žanr:Roman

Format:13x17

Broj strana:140

ISBN:978-86-523-0083-9

Povez:Tvrdi


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Novo veliko ime francuske književnosti.
Laura Alkoba je napisala je izuzetan roman u kome pripoveda o svom odrastanju u Argentini u vreme vojne hunte pre nego što će sa majkom emigrirati u Francusku.
Roman Mala argentinska priča donosi snažnu autobiografsku priču o argentinskoj vojnoj diktaturi sedamdesetih godina. Roman je ispričan iz ugla devojčice koja se sa svojim roditeljima našla u samom središtu organizovanog otpora vojnoj hunti.
Junakinja romana Mala argentinska priča ima sedam godina kada njeni roditelji počinju da se bore protiv vojne diktature u Argentini. Ubrzo je njen otac zatvoren, dok su junakinja i njena majka prinuđene da napuste svoj stan u Buenos Ajresu i da se kao ilegalke kriju u maloj oronuloj kući u predgrađu. To je kuća u kojoj je sagrađena ilegalna štamparija u kojoj se štampaju zabranjene novine i drugi zabranjeni politički materijal. Da bi se prikrile prave aktivnosti u ovoj kući, koja postaje jedno od središta otpora diktatorskom režimu, tu je smeštena i farma zečeva koji odjednom postaju paralelni svet progonjene devojčice.
Sedmogodišnja junakinja romana prinuđena je da menja i napušta škole, da krije svoj pravi identitet ili da sakrivena u automobilu menja mesto boravka. Njoj je zabranjeno da razgovara sa susedima ove ilegalne štamparije, a konspirativne razgovore odraslih ilegalaca, za kojima tragaju vojska i policija, razume samo delimično ili na svoj originalni način, iz čega nastaju neodoljivi nesporazumi i neki od najzanimljivijih zapleta u ovom uzbudljivom romanu.
Intenzivno, napeto, snažno i potresno pripovedanje o ceni odrastanja u diktaturi.
Knjiga koja je autorki donela veliki francuski i evropski uspeh. Posle španskog, engleskog, nemačkog i italijanskog izdanja, gde je imala velike tiraže i odlične kritike, knjiga se sada pojavljuje u Srbiji.

O autoru

Laura Alkoba (1968), književnica i prevodilica. Rođena je u porodici revolucionarnih Montonerosa, koji su bili protivnici vojne hunte u Argentini sedamdesetih godina. Do desete godine živela je u Argentini, odakle je 1979. godine emigrirala s porodicom iz političkih razloga. Njen roman Vrteška. Mala argentinska priča donosi snažnu autobiografsku priču argentinskoj vojnoj diktaturi ispričanu iz ugla devojčice koja se sa svojim roditeljima našla u samom središtu organizovanog otpora vojnoj hunti. Laura Alkoba je profesor španske književnosti „Zlatnog doba“ na Univerzitetu... više informacija »

Za nastavak čitanja

Mala argentinska priča


Novo veliko ime francuske književnosti. Laura Alkoba je napisala je izuzetan roman u kome pripoveda o svom odrastanju u Argentini u vreme vojne...
više informacija »