Lidija Žorž (1946), romansijerka i pripovedačica.
Jedan od najvažnijih i najprevođenijih savremenih portugalskih pisaca.
Lidija Žorž je završila studije romanske filologije na Univerzitetu u Lisabonu. Nekoliko godina je provela nekoliko godina u Angoli i Mozambiku kao profesor, odakle se vratila 1970. Tamo je proživela iskustvo kolonijalnog rata koje će snažno obeležiti njeno književno stvaralaštvo.
Lidiju Žorž smatraju jednim od najvažnijih otkrića portugalske književnosti i obnavljačem portugalskog romanesknog žanra.
Objavljivanja njenog romana Dan čuda (1980) predstavljalo je događaj koji je otvorio novu fazu portugalske književnosti.
Posebno mesto u opusu Lidije Žorž zauzima roman Dolina strasti (1998) koji je nagrađen Nagradom Fondacije Mateus, Nagradom za književnost “Bordalo”, Velikom nagradom za književnost, kao i Nagradom PEN. Za ovaj roman je dobila i Nagradu „Žan Mone“ za evropsku književnost.
Četiri godine kasnije Lidija Žorž je objavila roman Dok vetar zviždi kroz kranove. Za ovaj roman autorka je dobila Veliku nagradu Udruženja književnika Portugala nagradu i Nagradu kritike.
Za roman Dok vetar zviždi kroz kranove dobila je i Nagradu „Albatros“ u Nemačkoj, jedno od najvećih evropskih književnih priznanja.
Proza Lidije Žorž prevedena je na engleski, nemački, francuski, italijanski, galisijski, bugarski, kastiljanski, slovenački, grčki, hebrejski, mađarski, holandski, rumunski i švedski jezik.
Živi u Lisabonu.

Knjige

Dok vetar zviždi kroz kranove

Najznačajniji roman jednog od najprevođenijih savremenih portugalskih pisaca. Lidiju Žorž smatraju jednim od najvažnijih otkrića portugalske...
više informacija »