Vadim Leventalj (Sankt Peterburg, 1981), pisac i urednik.
Studije umetnosti dramskog performansa prekinuo je zarad studija jezika na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, gde je diplomirao rusku književnost.
Mnogo je putovao i radio je mnogo poslova: kao utovarivač, konobar, dizajner, bankarski službenik, a odigrao je i malu ulogu u TV seriji.
Danas Vadim Leventalj radi kao urednik u izdavačkoj kući Limbus Press i izvršni je sekretar ugledne književne nagrade „Na­cionalni bestseler“.
Njegova proza objavljivana je u časopisima i antologijama, uključujući Sankt Petersburg Noir. Autor je ideje za zbirku priča Кnjiževna matrica (2011) za koju časopis Neva tvrdi da je „možda najuspešniji književni projekat poslednjih decenija“.
Leventaljev debitantski roman Maša Regina (2013) nominovan je za nagradu „Ruski Buker“ i ušao je u uži izbor za nagradu „Velika knjiga“.
Objavio je i knjigu priča Кuća straha (2015).
Кritičari smatraju da je Leventalj jedan od najistaknutijih mladih ruskih pisaca, pa čak i „jedinstvena nada ruske novele“.
Maša Regina je 2016. objavljena na engleskom jeziku, a avgusta iste godine Levetalj je predstavljao Rusiju na Edinburškom internacionalnom književnom festivalu.

Knjige

Maša Regina

Maša Regina je priča o mladoj ruskoj filmskoj režiserki Maši Regini, koja je prošla put od studentkinje iz provincije do evropske zvezde koja...
više informacija »