Vesna (Bjelogrlić) Goldsvorti rođena je u Beogradu 1961. godine. U Beogradu je završila studije jugoslovenske i opšte književnosti i objavila prve stihove na srpskom jeziku. U Londonu živi od svoje dvadeset i četvrte godine. Magistrirala je i doktorirala na Londonskom univerzitetu kao stipendista Britanske akademije.
Redovni je profesor engleske književnosti i kreativnog pisanja na Kingstonskom univerzitetu u Londonu.
Vesna Goldsvorti provela je trinaest godina radeći u britanskom izdavaštvu i na Bi-Bi-Siju, gde i danas sarađuje kao scenarista, producent i voditelj. Među njenim novijim emisijama nalaze se radio programi „Kako pronaći glas na stranom jeziku”, u kome je britanskoj publici predstavila srpsku muziku i poeziju, i „Razmišljanje dozvoljeno” u kome je slušaoce povela u šetnju londonskim predgrađima. Pre sedam godina dobila je počasnu titulu Višeg naučnog saradnika Škole za arhitekturu Univerzitetskog koledža u Londonu za rad na čelu Centra za studije predgrađa koji je osnovala na Kingstonskom univerzitetu.
Do sada je objavila nekoliko knjiga, izvorno pisanih na engleskom jeziku, koje su prevedene na mnoge svetske jezike: Izmišljanje Ruritanije: Imperijalizam mašte (1998), Černobiljske jagode (2005) i Solunski anđeo (2011).
Izmišljanje Ruritanije: Imperijalizam mašte (1998), analiza predstava o Balkanu u anglo-američkoj kulturi, nalazi se u obaveznoj lektiri mnogih svetskih univerziteta.
Černobiljske jagode, knjiga sećanja na odrastanje u Jugoslaviji i prve korake u srpskoj poeziji, bile su serijalizovane u londonskom Tajmsu i na Bi-Bi-Siju, i dospele su na liste bestselera u nekoliko evropskih zemalja, doživevši samo na nemačkom jeziku četrnaest izdanja.
Solunski anđeo (2011), autorkina prva knjiga poezije, dobila je međunarodnu nagradu Robert Krošou i našla se u Tajmsovom izboru najboljih knjiga poezije za 2011. godinu.
Vesna Goldsvorti živi u Zapadnom Londonu sa mužem i sinom.

Knjige

Solunski anđeo

Prva knjiga pesama Vesne Goldsvorti, autorke slavnih knjiga Izmišljanje Ruritanije i Černobiljske jagode, britanskog univerzitetskog profesora,...
više informacija »