Nikola Moravčević


Biblioteka:Golden Fleece

Žanr:Roman

Format:14x20 cm

Broj strana:480

ISBN:978-86-86933-41-6

Povez:Broš


Cena:1.012 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:708 din.


Prvo izdanje romana Albion, Albion Nikole Moravčevića na engleskom jeziku.
Istorijski roman Nikole Moravčevića Albion, Albion predstavlja uzbudljivu povest o Srbiji i Jugoslaviji u vreme Drugog svetskog rata.
Poznat kao vrhunski pisac istorijskih romana, Moravčević je u romanu Albion, Albion, zasnovanom na višegodišnjem i pomnom istraživanju građe istorijske građe i arhiva, na sugestivan način predočio istoriju bez maski, sa svim primerima uzbudljivih događaja i surovih epizoda, ličnih tragedija i političkih odluka koje se prelamaju u životima običnog sveta.
U ovom romanu Moravčević pred čitaoce izvodi čitavu galeriju poznatih istorijskih ličnosti (Čerčil i Idn, kralj Petar, Slobodan Jovanović, Draža Mihailović, Tito i Šubašić), ali i mnogobrojne junake koji su uverljivost stekli zahvaljujući piščevoj imaginaciji.
Velika priča o istorijskoj drami Drugog svetskog rata na našim prostorima i o političkim procesima skrivenim iza buke i besa istorije.

Nagrada „Rastko Petrović“

O autoru

Nikola B. Moravčević (Zagreb, 1935), pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta (1955), otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkog instituta u Čikagu (1961) i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu (1964). Posle dve godine docenture na koledžu Stivens u državi Mizuri, prešao je na odsek svetske književnosti Univerziteta države Ilinois u Čikagu, gde je 1968. unapređen u vanrednog, a 1971. u redovnog profesora. Na istom... više informacija »

Za nastavak čitanja

Svetlost Zapada – Lux Occidentalis


Istorijski roman i politički triler u čijem središtu je rat u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini devedesetih godina. Osvetljavajući stvarnost...
više informacija »

Brandenburški končerto


Roman Nikole Moravčevića, poznatog pisca istorijskih romana koji već decenijama živi u Čikagu, jeste uzbudljiv politički roman sa obiljem...
više informacija »