Nikola Moravčević


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x20

Broj strana:416

ISBN:978-86-86933-57-7

Povez:Broš

Prevod:Vukica Stanković


Cena:935 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:655 din.


Roman Nikole Moravčevića, poznatog pisca istorijskih romana koji već decenijama živi u Čikagu, jeste uzbudljiv politički roman sa obiljem ljubavnih, krimi i istorijskih epizoda o ujedinjenju dve Nemačke i padu Berlinskog zida.
Moravčević sugestivno pripoveda o uspelom pokušaju ujedinjenja koji osamdesetih godina XX veka, nasuprot velikim silama i još živoj ideologiji i stvarnosti Hladnog rata, preduzima grupa Zapadnih i Istočnih Nemaca rešena da se izbori za celovitost svoje zemlje.
Moravčević sigurnom rukom vodi čitaoca kroz mnoštvo nesvakidašnjih zapleta odvodeći ga do središta vojne i političke moći, ali i pokazujući kako se pred ličnim odricanjem i preduzimljivošću klasični centri moći nekada pokažu kao neuspešni.
U središtu ovog zanimljivog i provokativnog romana nalaze se špijunske i ljubavne afere, policijske istrage i političke manipulacije.
Roman Brandenburški končerto govori o ujedinjenju Nemačke koje je moglo da bude drugačije i da izmeni istoriju Evrope kakvu poznajemo.

O autoru

Nikola B. Moravčević (Zagreb, 1935), pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta (1955), otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkog instituta u Čikagu (1961) i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu (1964). Posle dve godine docenture na koledžu Stivens u državi Mizuri, prešao je na odsek svetske književnosti Univerziteta države Ilinois u Čikagu, gde je 1968. unapređen u vanrednog, a 1971. u redovnog profesora. Na istom... više informacija »

Za nastavak čitanja

Albion, Albion


Prvo izdanje romana Albion, Albion Nikole Moravčevića na engleskom jeziku. Istorijski roman Nikole Moravčevića Albion, Albion predstavlja...
više informacija »

Marko Mrnjavčević


Istorijski roman Nikole Moravčevića Marko Mrnjavčević u središte svoje pažnje postavlja neobičnu ličnost srpske istorije koja je neuporedivo...
više informacija »