Nikola Moravčević


Biblioteka:Priče iz istorije

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:108

ISBN:978-86-523-0416-5

Povez:Tvrdi


Cena:957 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:670 din.


Provokativna istoriografska studija Nikole Moravčevića o banu i potonjem kralju Tvrtku I Kotromaniću, o njegovom burnom životu i državničkim poduhvatima, o iznenadnoj smrti i naglom opadanju njegove države posle toga, kao i o suprotstavljenim interpretacijama koje ga prate do današnjih dana.
U balkanskoj pometnji u poznom srednjem veku, dok su se jedna carstva i države rušili, a dinastije i lokalni velikaši nestajali, postepeno se i uporno uspinjao ambiciozni i hrabri ban Tvrtko, ostvarujući jednu po jednu nameru, sve dok se nije proglasio za kralja i istakao ambicije da uspostavi novu dinastiju i novu državu.
U tome su ga omeli burni događaji u čijem se vihoru našao i iznenadni smrt o kojoj i danas postoje nedoumice.

O autoru

Nikola B. Moravčević (Zagreb, 1935), pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta (1955), otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkog instituta u Čikagu (1961) i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu (1964). Posle dve godine docenture na koledžu Stivens u državi Mizuri, prešao je na odsek svetske književnosti Univerziteta države Ilinois u Čikagu, gde je 1968. unapređen u vanrednog, a 1971. u redovnog profesora. Na istom... više informacija »

Za nastavak čitanja

Albion, Albion


Prvo izdanje romana Albion, Albion Nikole Moravčevića na engleskom jeziku. Istorijski roman Nikole Moravčevića Albion, Albion predstavlja...
više informacija »

Marko Mrnjavčević


Istorijski roman Nikole Moravčevića Marko Mrnjavčević u središte svoje pažnje postavlja neobičnu ličnost srpske istorije koja je neuporedivo...
više informacija »