Venko Andonovski


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:120

ISBN:978-86-523-0248-2

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Marija Nenezić


Cena:902 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:631 din.


Roman Azbuka za neposlušne Venka Andonovskog i u strukturi i na idejnom i misaonom planu ima dvojnost koja uznemirava, obezbeđuje dramski sukob u radnji i koja postaje mamac za čitaoca i uslov dinamike i razvoja priče.
Navikli na moderni narativ koji je ili odjek postmoderne jezičke i strukturne prakse ili svedenost, minimalizam i redukcija, u Azbuci za neposlušne čitaoci se osećaju poput deteta kome se ponovo čita bajka, parabola, legenda i koji se sada, zatečeni u toj atmosferi poznatog ali davno zaboravljenog, prisećaju slike i osećanja koje ta slika prati.
Andonovski brižljivo vodi priču koja pod formom alegorije oblikuje snažne slike modernih vremena.
Večno važna pitanja dobijaju svoj puni odjek i u modernim vremenima, u dilemama i izazovima nas i naših savremenika.

O autoru

Venko Andonovski (Kumanovo, 1964), romansijer, pripovedač, dramski pisac, pesnik, esejist, književni teoretičar, prevodilac. Andonovski je studirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Skoplju, gde je sada profesor teorije književnosti. Jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih makedonskih pisaca. Dobitnik je „Racinove nagrade“, Nagrade „Utrinskog vesnika“ za roman godine, Nagrade „Stale Popov“ i Nagrade „Balkanika“ za najbolju balkansku knjigu godine. Preveden je na više evropskih jezika. Najznačajnije knjige: Freske i groteske (priče, 1993), Azbuka za... više informacija »

Kritike

Postoji u romanu jedna lepa predstava sveta kao kovčega. U njemu čuvamo dragocenosti, on čoveka, kao veliku vrednost, prati na poslednji počinak, on je metafora riznice a može biti da, čuvajući tajnovito i dragoceno, čuva i suštinu saznanja. Upravo takav jedan kovčeg donosi Lijepi sa sobom u manastir. Osim toga što je u formalnoj strukturi romana taj kovčeg bitan jer postaje predmet znatiželje i daje priliku piscu da otvori put ka još jednom žanrovskom modelu, krimi priči, on je savršena osnova za simbolički dualizam pojavnog i suštinskog. (Marija Nenezić)

Za nastavak čitanja

Azbuka za neposlušne


Roman Azbuka za neposlušne Venka Andonovskog i u strukturi i na idejnom i misaonom planu ima dvojnost koja uznemirava, obezbeđuje dramski sukob u...
više informacija »