Marko Sosič


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:124

ISBN:978-86-523-0054-9

Povez:Tvrdi sa zaštitnim omotom

Pogovor:Vladislava Gordić Petković


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Balerina, balerina  je roman o petnaestogodišnjoj autističnoj devojci koja je na mentalnom nivou trogodišnjeg deteta; pratimo njenu bolnu i poetičnu rekonstrukciju sveta, sazdanu na problematičnoj prirodi realnog i oniričnog, na detaljima iz porodičnog života i odlomcima medijske stvarnosti koja teče tamo negde, izvan granica dvorišta njene kuće.
Lako bi bilo povući direktnu paralelu između Balerine i Foknerovog Bendžija iz Buke i besa, tridesettrogodišnjeg čoveka na mentalnom nivou deteta (čiji je rođendan isto u aprilu!), junaka čija je atemporalna slika sveta neka vrsta kompenzacije za odlazak voljene sestre.
Kao što se Bendžijev život vrti oko Kedi kao svog emotivnog centra, tako i Balerinin svet ima čvrsto uporište u figuri majke.
Balerina kao hroničar uzbudljivog sveta.

O autoru

Marko Sosič (1958), slovenački pisac i reditelj iz Trsta, svakako je najugledniji predstavnik slovenačke kulturne scene u Italiji. Režirao je predstave u više slovenačkih i italijanskih pozorišta, piše radio drame za slovenački radio u Trstu, a najveći deo dosadašnje pozorišne karijere upravnika i umetničkog direktora proveo je u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu. Autor je prozne zbirke Rosa na staklu (1990), „autobiografske pozorišne hronike“ Hiljadu dana, dvesta noći (1996), kao i dva romana: Balerina, balerina (1997) i Tito, amor mijo (2005). Dobitnik je niza... više informacija »

Za nastavak čitanja

Balerina, balerina


Balerina, balerina  je roman o petnaestogodišnjoj autističnoj devojci koja je na mentalnom nivou trogodišnjeg deteta; pratimo njenu bolnu i...
više informacija »