Vilijam T. Volman


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:744

ISBN:978-86-86933-29-4

Povez:Tvrdi

Prevod:Ana Ješić


Cena:1.375 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:963 din.


Knjiga Vilijama T. Volmana Centralna Evropa, nagrađivan u SAD (između ostalog, i američkom Nacionalnom nagradom za književnost) i preveden na mnoge svetske jezike, predstavlja jedan od najboljih i najizazovnijih romana moderne svetske književnosti.
Centralna Evropa je uzbudljiv roman o evropskoj istoriji u XX veku iz pera jednog od najznačajnijih savremenih američkih pisaca.
Volmanov roman posvećen je Danilu Kišu i Grobnici za Borisa Davidoviča, što je velika posveta delu velikog majstora. Nijedan naš veliki pisac nije dobio u svetskoj književnosti ono što je Danilo Kiš dobio u romanu Vilijama Volmana Centralna Evropa. „Ova knjiga je posvećena sećanju na Danila Kiša čije mi je remek-delo Grobnica za Borisa Davidoviča pravilo društvo u mnogim godinama tokom kojih sam pripremao ovu knjigu“, stoji kao kao posveta Volmanovog romana. Ali ne samo ova neskrivena posveta, čitav roman Centralna Evropa protiče u znaku tog dubokog dijaloga sa Kišovom književnošću i sa Kišovim umetničkim postupkom. Volman je najznačajniji Kišov nastavljač u modernoj svetskoj književnosti.
U središtvu romana Centralna Evropa, na preko sedam stotina strana, nalazi se istorija Evrope od početka pa sve do kraja uzburkanog XX veka. Volman sa posebnom pažnjom prati Prvi i pogotovu Drugi svetski rat, političku i umetničku istoriju Evrope, izvodeći na scenu junake kao što su Hitler i Staljin, generali Paulus, Kajtel, Vlasov i Žukov, pesnikinje Ana Ahmatova i Marina Cvetajeva, likovni umetnici Kete Kolvic i Roman Karmen, kompozitor Dmitrij Šostakovič, ali i nebrojene obične Evropljane suočene sa žrvnjem surove istorije u kojoj se lako postaje i progonjeni i progonitelj.
Volmanov roman je izuzetno književno svedočanstvo o Drugom svetskom ratu, o nacizmu i komunizmu, o životu u doba nasilja i ideologije, o ljubavi bez nade i patnji bez milosti.
Centralna Evropa nesvakidašnje je moćna, epska tvorevina, roman izvan svih standarda.

O autoru

Vilijam T. Volman (Los Anđeles, 1959), romansijer, pripovedač, esejista i reporter. Pohađao je Koledž Dip Springs i Univerzitet Kornel, gde je diplomirao komparativnu književnost. Najznačajniji romani: Vi, svetli uzdignuti anđeli, Priče leptira, Kraljevska porodica, Centralna Evropa. Napisao je i četiri od predviđenih sedam romana u ciklusu posvećenom trajnom neskladu između američkih urođenika i njihovih evropskih kolonizatora: Ledena košulja, Očevi i vrane, Puške, Argol. Knjige priča: Dugine priče, Trinaest priča i trinaest epitafa, Atlas. Dokumentarna proza:... više informacija »

Za nastavak čitanja

Centralna Evropa


Knjiga Vilijama T. Volmana Centralna Evropa, nagrađivan u SAD (između ostalog, i američkom Nacionalnom nagradom za književnost) i preveden na...
više informacija »