Zdravka Evtimova


Biblioteka:100 slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:240

ISBN:978-86-523-0330-4

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Gojko Božović


Cena:1.210 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:847 din.


Četvrtak Zdravke Evtimove je roman o sudbini istočnoevropskih društava posle pada Berlinskog zida, kao i o ljudima koji u novim životnim okolnostima pokušavaju da se izbore za razumevanje vlastitog sveta i za mesto u tom svetu.
U tom tranzicijskom međuvremenu prolaze ljudski životi i vrtlože se sile društvenih nužnosti o kojima na sugestivan način pripoveda Evtimova.
Кroz živote pet junakinja romana u trenucima epohalnog društvenog i istorijskog preloma Evtimova predstavlja čitavo bugarsko društvo s njegovim različitim okolnostima i slojevima.
Dok siromašni nemaju novca ni za hranu, ni za lečenje, ni za ljudski smeštaj, oni koji su prigrabili bogatstvo celog društva više ne mogu da u nagomilanom i samim tim obesmišljenom obilju pronađu zadovoljstvo koje bi ih ispunilo.

O autoru

Zdravka Evtimova (Pernik, 1959), bugarska književnica. Diplomirala je engleski jezik na Univerzitetu u Velikom Trnovu. Piše romane i kratke priče. Jedan je od najvažnijih savremenih bugarskih pisaca. Evtimova je poznata i kao prevodilac sa engleskog, francuskog i nemačkog jezika. Prevela je preko dvadeset pet romana sa engleskog, kao i čitav niz knjiga bugarskih pisaca na engleski jezik. Pored sedam knjiga priča, objavila je pet romana, od kojih su najpoznatiji: Četvrtak, Luk, Jedna ista reka i Zelene oči vetra. Romani i priče Zdravke Evtimove prevođeni su na više evropskih... više informacija »

Kritike

„Predstavljajući svoje izrazito psihološki motivisane junake u karakterističnim društvenim situacijama, Četvrtak postaje kritički izoštren društveni roman u kome se realistička slika jednog doba javlja kao zaloga potrebnog razumevanja.“

Gojko Božović

Za nastavak čitanja

Četvrtak


Četvrtak Zdravke Evtimove je roman o sudbini istočnoevropskih društava posle pada Berlinskog zida, kao i o ljudima koji u novim životnim...
više informacija »