Dragi Mihajlovski


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:144

ISBN:978-86-523-0027-3

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Biljana Andonovska


Cena:902 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:631 din.


U romanu Dijakova smrt Dragi Mihajlovski čitaoca uvodi u vreme ranog prodora Osmanlija na Balkan, apokaliptično doba između maričke i kosovske bitke.
Okosnicu romana čini tursko osvajanje Bitolja krajem XIV veka.
Odlučujući se za pojedinca u vrtlogu istorije, Mihajlovski istoričnost romana gradi više kao interes za sadašnjicu nego u romantičnom ili istoriografskom interesu za prošlost i načine njene evokacije. Stoga je ovaj roman svojevrsna rasprava o dilemama pred pitanjima rata, identiteta, odnosa hrišćanstva i islama, prethrišćanskim slojevima nasleđa itd.
U vreme kada je roman pisan i objavljen – doba albansko-makedonskih sukoba 2001. – Dijakova smrt odgovarala je na ovaj aktuelni kontekst, što je doprinelo i velikoj čitanosti ovog romana.
Svet Dijakove smrti je svet odsutnog, povučenog, nedostupnog boga, svet prepušten đavolu kao „jedinom vidljivom bogu“, bogu apsolutne nedogmatičnosti, promene, neutemeljenosti, iluzornosti i besmisla.

O autoru

Dragi Mihajlovski (Bitolj, 1951-Skoplje, 2022), makedonski romansijer, pripovedač, esejista, prevodilac. Diplomirao je i doktorirao englesku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju, gde je predavao na Katedri za engleski jezik i književnost. Član je makedonskog PEN centra. Najvažniji romani: Prorok ove zemlje (2001), Dijakova smrt (2002, Nagrada „Stale Popov“), Moj Skenderbeg (2006, Nagrada „Stale Popov“), Bajazit i Olivera (2009), Dužnici (2014), Švajcarska na Balkanu (2015) i Odisejevo bdenje (2018). Najvažnije knjige priča: Skok motkom (1994, Racinova nagrada za... više informacija »

Za nastavak čitanja

Dijakova smrt


U romanu Dijakova smrt Dragi Mihajlovski čitaoca uvodi u vreme ranog prodora Osmanlija na Balkan, apokaliptično doba između maričke i kosovske...
više informacija »