Majkl Kaningem


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:232

ISBN:978-86-523-0019-8

Povez:Tvrdi

Prevod:Anika Krstić


Cena:880 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:616 din.


Novi roman pisca slavnog romana Sati, dobitnika Pulicerove nagrade za književnost.
Majkl Kaningem, jedan od vodećih savremenih svetskih pisaca, oblikovao je snažnu priču koja svoj izvor nalazi u ljudskoj svakodnevici i unutrašnjim svetovima čovekove prirode. Služeći se majstorski suptilnom psihološkom motivacijom, Kaningem postepeno oživljava uzbudljiv svet u kome se na sceni pripovedanja pokazuju osnovne teme: ljubav, ljubomora, lepota, porodica, intima, seksualnost, prijateljstvo, identitet.
Uzbudljiva priča o svakodnevici, o ljubavi i strasti.
Roman Dok ne padne noć pripoveda o Peteru i Rebeki Haris, četrdesetogodišnjacima s Menhetna, iz Sohoa, u čijem mirnom i ispunjenom životu odjednom dolazi do neočekivanog preokreta. Junaci u romanu Dok ne padne mrak odjednom u svojoj svakodnevici otkrivaju sile za koje su mislili da više ne postoje i iz bezlične običnosti upadaju u vrtlog strasti i iskušenja, saznavajući mnogo i o sebi i o drugima.
Kaningem ispisuje uzbudljivu priču o svakodnevnom životu, priču punu dinamike i potresa, najrazličitijih avantura i preokreta.
Dok ne padne noć je roman koji nas podstiče da duboko osećamo i mislimo o smislu lepote i o mestu ljubavi u našim životima.
Dok ne padne noć je topla i sadržajna knjiga o emocijama koje mogu da preobraze čovekov život.
Majkl Kaningem u ovom romanu vodi dalekosežan dijalog sa prozom Tomasa Mana, pogotovu sa novelom Smrt u Veneciji.
Jedno od prvih izdanja ovog romana izvan engleskog jezika.
Remek-delo našeg vremena.
Možda najbolji roman Majkla Kaningema.

O autoru

Majkl Kaningem (1952), američki romansijer i pripovedač, jedan od vodećih savremenih svetskih pisaca. Rođen u Sinsinatiju, u Ohaju, Kaningem je odrastao u Pasadeni, u Kaliforniji. Završio je englesku književnost na Univerzitetu Stenford. Trenutno je profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Jejl. Kaningem je autor romana: Dom na kraju sveta (1990), Krv i meso (1995), Sati (1998), Besplatni dani (2005) i Dok ne padne noć (2010). Po svom romanu Dom na kraju sveta napisao je scenario za istoimeni film. Po romanu Sati, posvećenom sudbini Virdžinije Vulf, nastao je istoimeni slavni i... više informacija »

Kritike

„Kaningem vam ne dozvoljava da ostavite njegovu knjigu. On priča priču, ali ne priča previše. Niste umorni od detalja; stalno želite da vidite šta se dalje dogodilo u njegovom romanu.“ (Dženet Vinterson, The New York Times Book Review) / „Novi roman Majkla Kaningema je velika knjiga o velikim pitanjima: odnos bračnih parova, problemi u razumevanjima između roditelja i njihove odrasle dece. Ali to je najpre priča o ulozi koju lepota i ljubav igraju u našim životima. Dok ne padne noć je filozofija maskirana u priču... Umesto romana prepunog mesa i znoja, besa i ludila, Kaningem nam je dao promišljenu i uzbudljivu prozu.“ (Nensi Konors, The Plain Dealer) / „Dok ne padne noć je knjiga o lepoti, i ima vrednost neizbrisive lepote.“ (Metju Džilbert, Boston Globe) / „U ovom romanu postoje rečenice tako snažne, precizne i lepe da gotovo lebdi iznad stranica knjige.“ (Karen Volbi, Entertainment Weekly) / „Prelepo napisan roman... Kaningem uspeva da savršeno uhvati atmosferu Njujorka posle 9. septembra 2001. godine, predstavljajući lucidnu sliku straha, vernosti, starenja, umetnosti i nemoguće potrage za ono što mi smatramo srećom.“ (Very Short List) / „Zanosna i duhovita priča o žudnji i oholosti.“ (Dona Simen, The Kansas City Star) / „U ovom melanholičnom, hrabrom i snažnom romanu, Kaningem nam daje dubok i uzbudljiv pristup stvarima uma i srca, pokazujući nam samoobmanjivu i samopreuveličavajuću sliku modernog muškarca.“ (Pam Hjuston, More)

Za nastavak čitanja

Dok ne padne noć


Novi roman pisca slavnog romana Sati, dobitnika Pulicerove nagrade za književnost. Majkl Kaningem, jedan od vodećih savremenih svetskih pisaca,...
više informacija »

Divlji labud


Svetska premijera: prvo svetsko izdanje nove knjige velikog američkog pisca Majkla Kaningema. Sa ekskluzivnim crtežima japanske ilustratorke Juke...
više informacija »