Igor Štiks


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:248

ISBN:978-86-86933-79-9

Povez:Tvrdi


Cena:870

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:609


Roman o identitetu, uzbudljiva knjiga sa ukrštenim intimnim i istorijskim pričama i preokretima.
Elijahova stolica je roman o potrazi za ocem.
Rihard Rihter, pisac usred životne i stvaralačke krize srednjih godina, napušta Pariz, da bi u stanu svoje davno umrle majke u Beču slučajno našao dokument koji pokazuje da je njegov otac neko sasvim drugi. Taj dokument odvodi Rihtera u Sarajevo u leto 1992. i u središte balkanskih ratova devedesetih, potom u neobičnu ljubavnu avanturu, da bi napokon stigao do saznanja o svom ocu koje će promeniti njegov svet.
Lična, egzistencijalna i porodična drama projektovana na veliki ekran kolektivnih i ratnih sukoba devedesetih godina.
Roman objavljen u desetak evropskih zemalja.
Po romanu Elijahova stolica nastala je istoimena pozorišna predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
Nagrada „Kiklop“ za knjigu godine
Nagrada „Ksaver Šandor Đalski“

O autoru

Igor Štiks (Sarajevo, 1977), romansijer, pesnik, esejist. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na Institutu za političke studije u Parizu (Sciences Po) i na Nortvestern univerzitetu u Čikagu. Romani: Dvorac u Romagni (2000; 2007) i Elijahova stolica (2006). Knjiga pesama: Povijest poplave (2008). Sa Srećkom Horvatom objavio je politički esej Pravo na pobunu – uvod u anatomiju građanskog otpora (2010). Za svoj prvi roman Dvorac u Romagni Igor Štiks je dobio nagradu „Slavić“ za najbolju debitantsku... više informacija »

Za nastavak čitanja

Elijahova stolica


Roman o identitetu, uzbudljiva knjiga sa ukrštenim intimnim i istorijskim pričama i preokretima. Elijahova stolica je roman o potrazi za...
više informacija »