Katarina Roringer Vešović


Biblioteka:Premijere

Žanr:Drame

Format:14x21

Broj strana:584

ISBN:978-86-523-0369-4

Povez:Tvrdi


Cena:1.958 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.371 din.


Dvojezično, srpsko-nemačko izdanje knjige drama Katarine Roringer Vešović.
Drame „Preventivni udar“, „Gladijatorske igre“ i „Pretpostavka o krivici“ čine svojevrsnu trilogiju o duhovnoj i moralnoj krizi savremenog društva. Dve drame odigravaju se u Beču, a jedna u Virdžiniji. Lokalno je, međutim, ujedno i globalno. Komadi tematizuju međunarodne pojave kao što su prisluškivanje, špijunaža, prodaja državne imovine privatnom kapitalu, korupcija, netrpeljivost prema strancima, manipulativno usmeravanje javnog mnjenja, forsiranje upotrebnog na račun humanog. U prvom planu je međusobna uslovljenost lične sudbine pojedinca, društvenog poretka u kome živi i epohalne situacije. Prikazuju se povratne veze između privatnog i javnog, ličnog i kolektivnog, intimnog i ideološkog. Ljudski karakteri su višeslojni, a psihološka nijansiranja suptilna. Protagonisti dospevaju u konflikt koji destabilizuje i ugrožava čvrste tačke njihovog života, dovodi u pitanje njihov sistem vrednosti, i stavlja njihovu savest na probu. Posredi su drame u doslovnom smislu – zapleti su uzbudljivi i dramatični, sa kriminalističkim elementima. Drame sadrže nekoliko tajni koje se postepeno otkrivaju. Pokazuje se da zahtevi koje društveni sistem projektuje na čoveka nagrizaju njegov karakter, ali da otpor postoji, i da je cena za njega visoka.
Tri drame Katarine Roringer Vešović uzbudljiva su i kritički iznijansirana slika savremenog doba razapetog između političke korektnosti i rastuće nejednakosti, dubokih društvenih protivrečnosti i medijskih i političkih manipulacija.
Knjigu drama otvara autopoetički esej „Kakav je duh doba i kako o njemu pisati“ u kome autorka uspostavlja veze između duha doba i njenih komada, izlaže pledoaje za dramskog pisca kakav danas nedostaje, i daje kritički osvrt na odnos pozorišta i pisca proteklih decenija na nemačkom jezičkom području, čije su odlike umnogome svojstvene i evropskom pozorištu uopšte. U ovom eseju se ukrštaju različite autorkine uloge – književnice, esejistkinje, pozorišne kritičarke i tumača književnosti.
U knjizi se ukrštaju i dva mesta važna za autorku, naime, mesto u kome stalno boravi i mesto kome se stalno vraća – Beč i Beograd.

O autoru

Katarina Roringer Vešović, esejistkinja, književna i pozorišna kritičarka, autorka drama, prevodilac. Živela je u Beogradu do oktobra 1991, kada ju je stipendija austrijskog Ministarstva za nauku i istraživanje odvela u Beč, gde autorka i danas živi. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu (1988), na istom fakultetu je na Katedri za germanistiku magistrirala (1997), a na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima doktorirala (2016). Objavila je studije Ljubav bez svojstava. O odnosu ljubavi i... više informacija »

Kritike

„Književno-pozorišna teorijska stanovišta Katarine Vešović (evidentno i političko-ideološka) određuju kontekst njenih drama. Otuda valja konstatovati da sva tri komada imaju zajedničko polazište u – pobuni. Bilo da su dramatis persone zatočeni u nedefi nisanom prostoru i vremenu (’Preventivni udar’), bilo da su suočeni s prepoznatljivom realnošću koju identifi kujemo kao ’sada i ovde’ (’Gladijatorske igre’ i ’Pretpostavka o krivici’), bez obzira na situacije u kojima su se njeni junaci našli ili žanr u koji su smešteni, akcije likova su redovno određene nezadovoljstvom i reakcijom na nepravdu, rđave društveno-političke okvire, ekonomske relacije, i uvek vode ka pobuni. Ona je ponekad sadržana u akciji dramskih likova, a katkad nas spisateljica, kao u ’Pretpostavci o krivici’, navodi da kao čitaoci/gledaoci osetimo potrebu da se bunimo protiv stvarnosti.“

Aleksandar Milosavljević

Za nastavak čitanja

Gladijatorske igre / Gladiatorenspiele


Dvojezično, srpsko-nemačko izdanje knjige drama Katarine Roringer Vešović. Drame „Preventivni udar“, „Gladijatorske igre“ i...
više informacija »

Zemaljsko i sveto u ljubavi


Knjiga Zemaljsko i sveto u ljubavi govori o umeću ljubavi i o umeću stvaranja. Prateći misaone i stvaralačke preokupacije Dragana Stojanovića,...
više informacija »