Od Arne Vestad


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:560

ISBN:978-86-86933-13-3

Povez:Tvrdi

Prevod:Ana Ješić


Cena:1.782 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.247 din.


Opsežna istoriografska studija Globalni Hladni rat prepoznata je u stručnoj kritici kao knjiga koja u mnogo čemu menja razumevanje Hladnog rata.
Preduzimajući obimna istraživanja istorijske građe i istorijskih arhiva, pa i nekih koji su vrlo teško dostupni, Vestad je u knjizi Globalni Hladni rat uspostavio izbalansiran odnos i prema Zapadu i prema Istoku, i prema SAD i prema SSSR, i prema supersilama Hladnog rata i prema njihovim voljnim ili nevoljnim saputnicima, i prema evropskim događajima i prema zbivanjima na afričkom ili azijskom kontinentu, i prema čuvenim epizodama Hladnog rata i prema na prvi pogled manje važnim događajima u tom vođenju rata političkim sredstvima ili preko odabranih zastupnika.
Vestad pomno prati uzroke koji su doveli do procesa koji je obeležio drugu polovinu XX veka. Potom se usredsređuje na glavne protagoniste i na glavna i sporedna poprišta njihove borbe, pri čemu pleni sposobnost plastičnog pripovedanja istorijskih događaja, kao i umeće lucidne analize predočenih zbivanja. U završnim poglavljima Vestad ispituje kakve je posledice doneo Hladni rat glavnim akterima i onima koji su bili saputnici ovog velikog procesa.
Posvećena čitavom periodu od Drugog svetskog rata do naših dana, Vestadova knjiga predstavlja vrhunsku istoriju druge polovine XX veka.
Knjiga Globalni hladni rat, pored izvrsno napisanog teksta, sadrži i veliki broj grafikona, tabela i fotografija. Na kraju knjige nalazi se pregled relevantne svetske literature koja se odnosi na pitanja Hladnog rata.
Knjiga Globalni Hladni rat doživela je dva izdanja za godinu dana na engleskom jeziku i prevedena je na vodeće svetske jezike. Autor je za ovu knjigu dobio Bankroftovu nagradu, jedno od najvažnijih svetskih priznanja za istoriografiju.

O autoru

Od Arne Vestad, poznati evropski istoričar norveškog porekla. Vestad već decenijama živi u Londonu, gde je vodeći profesor moderne istorije na London School Economics and Political Science (LSE). Preduzimajući obimna istraživanja o istoriji XX veka, Vestad se posebno fokusirao na istoriju druge polovine XX veka, iz čega je proistekao niz značajnih i međunarodno uticajnih istoriografskih studija. Posebno mesto u istoriografskom delu O. A. Vestada zauzimaju moderna kineska istorija i istorija Hladnog rata. Vestad se, u stručnoj kritici, tretira kao najznačajniji istoričar Hladnog... više informacija »

Za nastavak čitanja

Globalni Hladni rat


Opsežna istoriografska studija Globalni Hladni rat prepoznata je u stručnoj kritici kao knjiga koja u mnogo čemu menja razumevanje Hladnog...
više informacija »