Aleš Čar


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:276

ISBN:978-86-523-0057-0

Povez:Tvrdi sa zaštitnim omotom

Pogovor:Tihomir Brajović


Cena:924 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:647 din.


Smeštajući likove i događaje romana Igra anđela i šišmiša u devedesete godine prošlog stoleća, u podalpski rudarski gradić koji je utonuo u večitu monotoniju i hipokriziju malograđanskog mentaliteta, Aleš Čar se naslanja na veoma produktivnu liniju slovenačke literature od Janka Kersnika, preko Ivana Cankara i Slavka Gruma, pa do Andreja Hinga, Vitomila Zupana i Dušana Jovanovića.
Čarova pripovest o neobičnoj družini, koju čine jedan katolički sveštenik, jedna jurodiva tinejdžerka i nekoliko lokalnih džankija, povezanih hedonističkim porivima i navikama različite vrste, i time nepomirljivo konfrontiranih s mediokritetskim stanjem svesti, predstavlja najnoviji i uz to možda i najspektakularniji izdanak pomenute linije.
Roman bez mnogo poteškoća može da se čita i kao slovenačka replika na planetarni književni hit, proslavljeni Trejnspoting škotskog pisca Irvina Velša.

O autoru

Aleš Čar (Idrija, 1971), romansijer, pripovedač, prevodilac, scenarist i urednik. Jedan je od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije. Aleš Čar je studirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Priče Aleša Čara zastupljene su u više antologija savremene slovenačke pripovetke. Romani: Igra anđela i šimiša (1998), Pasji tango (2000) i O podnošljivosti (2011). Knjige priča: U kvaru (2003), Muve (2006) i Made in Slovenia (2007). Urednik je Kulturnog dodatka lista Dnevnik iz Ljubljane. Nekoliko godina je izdavao i uređivao časopis... više informacija »

Za nastavak čitanja

Igra anđela i šišmiša


Smeštajući likove i događaje romana Igra anđela i šišmiša u devedesete godine prošlog stoleća, u podalpski rudarski gradić koji je utonuo u...
više informacija »