Čarls Simić


Biblioteka:Element

Žanr:Poezija

Format:14x20

Broj strana:200

ISBN:978-86-86933-99-7

Povez:Broš

Prevod:autor, David Albahari i Raša Livada, Milan Đorđević, Ljiljana Ðurđić, Marija Knežević, Vladimir Kopicl, Ivan V. Lalić, Milorad Pavić, Vasa Pavić, Vojislav Pejović, Vladimir Pištalo, Raša Popov

Pogovor:Gojko Božović


Cena:645 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:451.50 din


Izabrane i nove pesme Čarlsa Simića.
Velika retrospektiva poezije jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika, od ranih stihova do pesama u rukopisu.
Najcelovitije izdanje Simićeve poezije na srpskom jeziku, knjiga koja obuhvata raspon od pesnikovih ranih stihova do pesama koje su prevedene iz rukopisa.
Čitanje Simićevih stihova ukazuje na neutaživu odisejsku potrebu da se zaviri u svaki kutak sopstvenog sveta, da se rasvetle skriveni i senoviti prostori, da se u običnom prozre uzvišeno, a u elementarnom jedina punoća ljudskog života.
Mapa Simićeve poezije je mapa svakodnevice, a iskustvo o kome nam pesnik govori jeste svakodnevno iskustvo običnog i vidljivog, jednostavnog i očekivanog. U tom prostoru Simić traži svoje teme ispunjavajući ih glasom ironije i glasom melanholije, a najviše glasom pronicljive ispovednosti.
Okrećući se od mita i od istorije, Simićeva poezija se usredsređuje na modernu stvarnost i na urbanu jedinku koja u vizuelno konkretizovanim prizorima svog okruženja prepoznaje svoj jedini život, varljiv, ali vidljiv, privremen, ali u epifanijskim časovima neodoljivo lep. Simićevom poezijom ovladavaju iskustvo svakodnevice i mistika privatnosti. Sačinjena od narativnog tona i preciznih slika, ova poezija razmatra prostor između zemnog i uzvišenog, između zadovoljstava dana i senki kraja. U pesmama Čarlsa Simića svakodnevica se pokazuje kao jedino autentično iskustvo i kao jedini prostor u kome se mogu zadovoljiti obredi individualnosti.

O autoru

Čarls Simić (Beograd, 1938), američki pesnik i esejista srpskog porekla. Jedan je od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista. Najvažnije knjige pesama: Raščinjavajući tišinu (1971), Povratak mestu osvetljenom čašom mleka (1974), Haronova kosmologija (1977), Klasične igre iz balske dvorane (1980), Oštrine (1982), Beskrajna tuga (1986), Svet se ne završava (1989), Knjiga bogova i đavola (1990), Hotel Nesanica (1992), Venčanje u paklu (1994), Šetnja sa crnom mačkom (1996), Jackstraws (1999), Noćni izlet (2001), Moja nema pratnja (2005), Ta sitnica (2008), Majstor... više informacija »

Za nastavak čitanja

Čudovište voli svoj lavirint


Čudovište voli svoj lavirint jeste knjiga kratkih eseja, aforizama, zapisa i maksima Čarlsa Simića nastajala je decenijama, a sada pred čitaoce...
više informacija »

Iščekujući presudu


Izabrane i nove pesme Čarlsa Simića. Velika retrospektiva poezije jednog od vodećih savremenih svetskih pesnika, od ranih stihova do pesama u...
više informacija »