Milija Belić


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Eseji

Format:14x21

Broj strana:160

ISBN:978-86-523-0205-5

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Ratko Božović


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Nova knjiga eseja međunarodno poznatog umetnika o nekim od najzanimljivijih izazova modernog doba i moderne umetnosti.
Modernost je stalni izazov za Miliju Belića, kako u njegovim radovima, u kojima istrajno i suptilno preispituje iskustva i senzibilitet novog doba, tako i u njegovim esejima u kojima se suočava i sa svojom stvaralačkom avanturom i sa opusima velikih srpskih, evropskih i svetskih umetnika.
Belićevi eseji predstavljaju retko svedočanstvo i analitičke zapise o novoj monumentalnosti Petra Omčikusa, o skulpturama Momčila Milovanovića, o slikarskom metajeziku Sretena Nikčevića ili o fotogramima Mirka Lovrića. Belić studiozno piše o Brankusiju kao ocu moderne skulpture ili pak o poetičkim izazovima moderne umetnosti od fenomenologije stila i plastičkog ritma i muzičkog prostora, kao mogućih osnova za jednu prolegomenu metaumetnosti, preko slikarstva permanentnog krika, nove srpske apstrakcije i novih umetničkih migracija, do neokonstruktivizma, emancipovane forme i geometrijske apstrakcije danas.
Belićeva posebna tema jeste Pariz. Otuda čitav niz eseja u knjizi Izazov modernosti govori o umetničkom duhu Pariza, o umetničkim vezama Beograda i Pariza, prisustvu i tragu srpskih umetnika na važnim pariskim salonima i na pariskoj likovnoj sceni.
Na kraju knjige nalaze se tri razgovora sa Milijom Belićem koje su o njegovom likovnom opusu i o njegovim pogledima na umetnost vodili Ljubomir Erić, Mladen Ratković i Miroslav Živanović.
Sastavni deo ove zanimljive i izazovne knjige jeste preko dvadeset reprodukcija radova poznatih srpskih i svetskih umetnika.

O autoru

Milija Belić (Rudovci, 1954), slikar, skulptor, teoretičar umetnosti. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, odsek slikarski. Odbranio sa najvišom ocenom doktorsku tezu na Sorboni 1994. i stekao titulu doktora umetnosti i nauka o umetnosti Pariskog univerziteta. Član je ULUS-a od 1979. Član je AICA-e, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, od 1999. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Objavio je knjige: Meta Art (SKC, Beograd, 1997), Nebeske priče (Biblioteka grada, Beograd, 2000), Apologie du rythme... više informacija »

Za nastavak čitanja

Izazov modernosti


Nova knjiga eseja međunarodno poznatog umetnika o nekim od najzanimljivijih izazova modernog doba i moderne umetnosti. Modernost je stalni izazov za...
više informacija »