Jozef Rot


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:152

ISBN:978-86-86933-80-5

Povez:Tvrdi

Prevod:Drinka Gojković


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Roman Jozefa Rota Kapucinska grobnica jedno od ključnih dela evropske književnosti prve polovine XX veka.
Arhipelag objavljuje prvi prevod Rotovog čuvenog romana, prevedenog na gotovo sve evropske jezike, na srpski jezik.
Kapucinska grobnica je roman modernog klasika evropske književnosti o poslednjim danima Austro-ugarske i o onome što je došlo posle toga. Rot na uzbudljiv i sugestivan način prikazuje poslednje godine i dane jedne imperije, onda sam rat, odlazak junaka na ruski front i vreme provedeno u zarobljeništvu.
Vrhunac romana dolazi potom, u mesecima posle Prvog svetskog rata, kada se Rotov junak, sa iskustvom rata i zarobljeništva, vraća u Beč u jednu sasvim novu zemlju i u jedan sasvim novi svet. To više nije svet koji je on poznavao i voleo, već svet koji tek treba upoznati sa svim zebnjama i strahovima koje nosi.
Rot sa nenadmašnim majstorstvom i psihološkom istančanošću prikazuje bedu i inflaciju u Austriji posle Prvog svetskog rata, kao i samu pometenost ljudi koji su tek izašli iz rata, a još ne umeju da žive u miru. Posebno su snažne epizode u kojima Rot opisuje pojavu levih i desnih demagoga koji koristeći bedu pokreću i vode mase.
Možda nigde u evropskoj literaturi nije sa takvom snagom i umećem prikazana jeza postepene pojave i nastanka fašizma kao što je to učinjeno u romanu Kapucinska grobnica Jozefa Rota.
Kapucinska grobnica predstavlja vrhunac književnog umeća Jozefa Rota i veliko poglavlje moderne evropske književnosti.
Savremenik Kafke, Muzila i Broha, Rot je u ovom romanu oblikovao veliku priču o sudbini evropskog čoveka u prvoj polovini XX veka. Tako je nastala knjiga koja je nezaobilazna za razumevanje moderne evropske istorije.

O autoru

Jozef Rot (Brodi u Voliniji, 1894. – Pariz, 1939), jedan od najvažnijih evropskih pisaca iz prve polovine XX veka. Romansijer, pripovedač, esejista, publicista. Rođen u istočnoj Galiciji, na krajnjoj, istočnoj periferiji Austrougarske, Rot je gimnaziju završio u Brodiju, dok je filozofiju studirao u Lavovu i u Beču. Tokom studija u Beču počeo je da piše pesme. Na početku Prvog svetskog rata Rot je proglašen nesposobnim za vojsku. U rat je, ipak, otišao 1916. godine, kao dobrovoljac. Ubrzo je zarobljen u Galiciji i rat provodi kao zarobljenik u Sibiru. Kada se na kraju rata... više informacija »

Za nastavak čitanja

Kapucinska grobnica


Roman Jozefa Rota Kapucinska grobnica jedno od ključnih dela evropske književnosti prve polovine XX veka. Arhipelag objavljuje prvi prevod Rotovog...
više informacija »