Ana Ristović


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Esej

Format:14x21

Broj strana:200

ISBN:978-86-523-0324-3

Povez:Tvrdi


Cena:836 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:585 din.


Uzbudljiva i neodoljiva knjiga proza i eseja u kojima autorka istražuje čitav nestali svet našeg iskustva.
Sto jedna priča i esej o predmetima za koje smo bili emotivno i praktično vezani i koji su netragom nestali iz našeg života.
Kasete i vokmen, pejdžer i ručni mlin za kafu, kombinezon i telefonska govornica, vikleri i pisaća mašina, dopisnica i cigaret-žvake, telefonski imenik i jambolija, ručni mikser i milje, crveni kiosk i kredenac, zlatni zubi i trabant, indigo papir i telefon od bakelita, petrolej lampa i kreda, pisma i lastiš, bide i sat s kukavicom, haube za glavu i mastiljava olovka, tranzistor i ručni aspirator – samo su neki od predmeta koji su iščezli iz našeg sveta.
Sećanje na njih Ana Ristović oživljava kroz svoje tekstove i kroz fotografije koje su sastavni deo ove knjige.

O autoru

Ana Ristović (5. 4. 1972, Beograd) završila je srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu. Knjige pesama: Snovidna voda (1994), Uže od peska (1997), Zabava za dokone kćeri (1999), Život na razglednici (2003), Oko nule (2006), P. S. (izabrane pesme, 2009), Meteorski otpad (2013), Nešto svetli (izabrane i nove pesme, 2014). Dobitnica je „Brankove nagrade“ za knjigu Snovidna voda (1994); nagrade „Branko Miljković“ i nagrade Sajma knjiga u Igalu za knjigu Zabava za dokone kćeri (2000); nemačke nagrade „Hubert Burda Preis“ za... više informacija »

Kritike

Knjiga o predmetima bez kojih naš život koliko do juče nije bio zamisliv, a onda su ti predmeti u proteklih trideset godina, jedan po jedan, nestajali iz našeg života kao da ih tu nikada nije ni bilo. Ana Ristović prati istoriju tih predmeta, njihovu ulogu u našoj svakodnevicu, kao i razloge zbog kojih su se povukli iz našeg sveta pred drugim predmetima, pred novim tehnologijama ili pred novom organizacijom svakodnevnih navika i običaja. Sećanje na mnoštvo tih predmeta oživljeno je u ovoj nostalgičnoj i izvrsno napisanoj knjizi Ane Ristović .

Gojko Božović

Za nastavak čitanja

Ruke u rukama


Neke od najboljih pesama koje je Ana Ristović napisala nalaze se u ovoj odlično komponovanoj knjizi. Pesme u njoj su u stalnom međusobnom...
više informacija »

Čistina


Nova knjiga pesama Ane Ristović, jedne od najznačajnijih savremenih srpskih pesnikinja. Pesme u knjizi Čistina pretvaraju elemente neposredno...
više informacija »