Feri Lainšček


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:160

ISBN:978-86-523-0208-6

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Marija Nenezić


Cena:902 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:631 din.


Roman Koju je magla donela je fantazmagorija o grehu i kazni, krivici i žrtvi, čudu i iskupljenju.
U romanu tajne i potrage sve je podređeno misteriji vezanoj za prostor, duhovni ili fizički, ili tajni.
Lainšček uvodi u priču prostornu dimenziju, koja, obavijena fizičkom maglom, doprinosi utisku mističnosti, i duhovnu dimenziju kroz psihologizaciju likova koja neprekidno balansira između čudesnog i čudnog. U tom zagonetnom i maglovitom okruženju preispituju se gotovo sve ključne odrednice koje čovekovo postojanje i opstajanje na zemlji određuju: prijateljstvo, odanost, ljubav, plotska i ona druga, metafizička, koja stvarima daje oblik i smisao.

O autoru

Feri (Franc) Lainšček (Dolenci, Prekomurje, 1959), romansijer, pripovedač, pesnik, filmski scenarista. Lainšček piše i književnost za mlade, radio drame i lutkarske drame, kao i tekstove za muzičke kompozicije. Neobično plodan pisac, Feri Lainšček je objavio nekoliko desetina knjiga. Autor je dvadeset romana. Jedan je od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih slovenačkih pisaca. Lainščekovi romani, pesme i priče prevedeni su na više evropskih jezika. Lainšček je dobitnik najvažnijih slovenačkih nagrada za književnost: Kajuhovu nagradu dobio je za roman Raza,... više informacija »

Kritike

Feri Lainšček apostrofira maglu u naslovu svog romana i to u jednom enigmatskom tonu jer kod čitaoca odmah, na početku, izaziva upitanost o subjektu koji se krije iza odnosne zamenice. Ima romana u kojima se čitalac oseća slično kao i sam junak. U nekoj napetoj budnosti, u pokretu koji vreba priliku za prepoznavanjem bilo kakve sigurne i poznate staze kojom bi mogao da se kreće dalje. Čitalac Lainščekovog romana ima takav osećaj. (Marija Nenezić)

Za nastavak čitanja

Koju je magla donela


Roman Koju je magla donela je fantazmagorija o grehu i kazni, krivici i žrtvi, čudu i iskupljenju. U romanu tajne i potrage sve je podređeno...
više informacija »