Mladen Vuruna


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:160

ISBN:978-86-523-0224-6

Povez:Tvrdi


Cena:836 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:585 din.


Dve majstorski napisane ukrštene priče čine roman Mladene Vurune Košulja sa likom Če Gevare.
Nastavljajući u hronološkom pogledu tamo gde je stao s romanom Kutija sa fotografijama i pripovedajući o vremenu velikog praska koji je izmenio naše živote na samom kraju osamdesetih i na početku devedesetih, Vuruna premešta mesto radnje u Sloveniju i, pre svega, u Zagreb.
Junaci romana Košulja sa likom Če Gevare jesu mladi ljudi koji iz hedonističkog i samozaboravnog novog talasa Beograda osamdesetih odlaze na vojni rok koji služe u Sloveniji, gde, uza sve napetosti i dril vojničkog života, nastaje jedno uzbudljivo prijateljstvo.
Vođen tim prijateljstvom, glavni junak romana odlučuje da sa svojim prijateljem ostane u Zagrebu, gde upoznaje i Luciju, prijateljevu sestru.
Predstavljajući Zagreb krajem osamdesetih i početkom devedesetih, roman upečatljivo prikazuje mlade ljude koji traže sebe, otkrivaju svoja interesovanja i prepoznaju prve nesporazume sa svetom i okolinom.
Ubrzo, istorija progovara na sav glas, potiskujući njihove planove, namere i očekivanja, ljubavi i prijateljstva u drugi plan.
Glavni junak romana odlazi iz Zagreba, ali je i decenijama kasnije svestan da mora da ispriča svoju zagrebačku priču i priču svojih nekadašnjih prijatelja.
U drugom toku romana pisac vešto pripoveda o jednoj mogućoj priči druge Jugoslavije u kojoj se prepliću visoka politika i diplomatija, obaveštajne službe i terorizam, unutrašnji i spoljni neprijatelji, ljubavne afere i običan ljudski život.

O autoru

Mladen Vuruna (Zemun, 1963), pripovedač i romansijer. Završio je studije tehnološke hemije na Vojno-tehničkoj akademiji, a nakon toga i magistarske studije iz oblasti organske hemijske tehnologije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju, čiji je eksperimentalni deo rađen na Univerzitetu u Dortmundu, odbranio je u Vojnoj akademiji. Autor je i koautor više naučnih i stručnih radova i jednog udžbenika. Objavio je knjigu pesama Pleme (1993) i knjigu priča Ogledala (1994). Redovno je objavljivao prozu u književnim časopisima u periodu od 1994. do 2000.... više informacija »

Za nastavak čitanja

Otrov, banka i treće pismo


Krimi roman smešten u beogradsku svakodnevicu. Pisac i inspektor Petrov tragaju za rešenjem tajni i zločina koji potresaju grad, ali sve dublje...
više informacija »

Sedam jezivih dana


Roman u pričama. Sedam priča u sedam dana jedne nedelje koje se odvijaju u rasponu između uzbudljivih krimi zapleta, nevesele svakodnevice i...
više informacija »