Zbignjev Herbert


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Priče

Format:14x21

Broj strana:152

ISBN:978-86-523-0074-7

Povez:Tvrdi


Cena:803 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:562 din.


Priče o manje poznatim i potisnutim bogovima grčke i rimske mitologije.
Zanimljive i duhovito napisane, Herbertove priče zanosno i lucidno pripovedaju o palim bogovima i bogovima pomračene slave, o božanstvima koja su potisnuta i zanemerana ili su pala u nemilost moćnijih bogova.
Junaci Herbertovih priča jesu Antaj, Triptolem, Tersit, Kleomed, Narcis, Endimion, Sekuritas, Atlant, Prometej, Arahna, Hekaba, Fija i mnoga druga božanstva koja najčešće nisu u prvom planu istraživanja antičke mitologije.
Herbert je svoju knjigu priča Kralj mrava, na kojoj je radio više od dvadeset godina, označio kao „privatnu mitologiju“.
Uzbudljiv mitološki svet u kome postoje mnogo tako ljudskih sasvim aktuelnih stvari: od zamračenja, potiskivanja i cenzure do ljubomore, pohlepe, osvete i obesti.

O autoru

Zbignjev Herbert (1924–1998), jedan od najvećih poljskih i evropskih pesnika XX veka. Pored poezije, Herbert je pisao i esejistiku, drame i kratku prozu. Poezija i eseji Zbignjeva Herberta prevedeni su na sve veće svetske jezike. Knjige pesama: Zrak svetlosti (1954), Hermes, pas i zvezda (1957), Studija predmeta (1961), Natpis (1969), Gospodin Kogito (1974), 18 pesama (1983), Izveštaj iz opsednutog grada (1983), Elegija o odlasku (1990), Rovigo (1992), Epilog oluje (1998). Vrhunac Herbertove poezije predstavlja knjiga Gospodin Kogito: pesme na tu temu Herbert je pisao tokom čitave svoje... više informacija »

Za nastavak čitanja

Gospodin Kogito


Arhipelag objavljuje najkompletnije svetsko izdanje opsesivne pesničke teme Zbignjeva Herberta, jednog od najvećih evropskih pesnika XX veka. U...
više informacija »

Kralj mrava


Priče o manje poznatim i potisnutim bogovima grčke i rimske mitologije. Zanimljive i duhovito napisane, Herbertove priče zanosno i lucidno...
više informacija »