Andrej Mitrović


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:152

ISBN:978-86-86933-39-3

Povez:Tvrdi


Cena:620 din

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:434 din


Knjiga Kultura i istorija je rasprava o odnosu kulture i istorije, o istorijskoj dimenziji književnih, filmskih i likovnih dela, kao i o istorijskom pamćenju koje je nezamislivo bez dela kulture.
Ova knjiga sažima jednu liniju u istraživanjima vodećeg živog srpskog istoričara.
Poznat kao istoričar vremena netrpeljivih, Andrej Mitrović je dao izuzetan doprinos razumevanju odnosa između kulture i istorije, umetnosti i ideologije, angažovanog i lepog, istorije i svakodnevice, istorijske stvarnosti i istorijskih predstava.
U knjizi Kultura i istorija Mitrović piše o istorijskim osnovama Andrićeve proze, o istoričnom u Embahadama Crnjanskog ili u Krležinim Zastavama, u dramama Dušana Kovačevića ili u prozi Ljubomira Simovića, o istorijskim temama u Bertolučijevim filmovima ili u likovnim delima Delakroe, Berninija i Kanove, sve do slike istorijske stvarnosti u u delu Slobodana Jovanovića.

O autoru

Andrej Mitrović (Kragujevac, 1937 – Beograd, 2013), jedan od vodećih modernih srpskih istoričara. Dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je predavao na katedri za modernu istoriju. Istraživačko područje: Srbija u balkanskim i evropskim okvirima, Srednja Evropa i Balkan u 19. i 20. veku. Bavi se i metodologijom i teorijom istorijske nauke. Dopisni član SANU (1998). Domaća nagrada: Oktobarska nagrada Beograda (1975). Međunarodne nagrade: Herderova nagrada (2001) i Medalja Konstantin Jireček (2004). Najvažnije knjige: Jugoslavija na Konferenciji mira u... više informacija »

Za nastavak čitanja

Kultura i istorija


Knjiga Kultura i istorija je rasprava o odnosu kulture i istorije, o istorijskoj dimenziji književnih, filmskih i likovnih dela, kao i o istorijskom...
više informacija »

O božjoj državi i zlom spasenju


Izuzetna istoriografska studija Andreja Mitrovića, vodećeg savremenog srpskog istoričara, o evropskoj istoriji u razdoblju svetskih ratova i o...
više informacija »