Dušan Kužel


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:328

ISBN:978-86-523-0172-0

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Mihal Harpanj


Cena:1.056 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:739 din.


Lampa je složeno stilizovana alegorija o moralnom i socijalnom iskustvu autorove generacije, sadrži brojne elemente intertekstualnog karaktera i u čitalačkoj recepciji funkcioniše ne samo kao svedočanstvo o čoveku i vremenu, već i kao slika raznorodnih književnih uticaja s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina 20. veka.
Lampi se ogledaju protivrečnosti vremena popuštanja ideoloških stega u šezdesetim godinama, što je izraženo metaforama „praško proleće“ i „socijalizam sa ljudskim licem“, i godinama tzv. normalizacije koje nastupile nakon „bratske pomoći“ u vidu tenkova posle avgusta 1968.
Očito žanrovsko obeležje Lampe jeste crta pustolovnog i čak detektivskog romana.
Glavni junak Jan odlazi od kuće i porodice najpre u šumu, da bi posle niza zapleta, svoj put završio razapet na kipu plehanog Hrista pored puta.

O autoru

Dušan Kužel (1940-1985) jedna je od ključnih figura slovačke književnosti druge polovine XX veka. Kužel se u slovačkoj književnosti pojavio šezdesetih godina, u zlatnoj deceniji ne samo novije slovačke književnosti već i kulture u celini. Knjige pripovedaka: Vratiće se neko drugi (1964), Paralelne prave (1967) i Bekstvo iz neba (1969). Posle ove tri knjige pripovedaka, proza Dušana Kužela naišla je na prijem kod čitalaca i kritike kao događaj moderne slovačke proze, ali su piščeve knjige probudile pažnju i socijalističke cenzure. Otuda piščeva proza nije objavljivana... više informacija »

Kritike

Danas se mnogo govori o uticaju klimatskih promećaja i eruptivnoj aktivnosti sunca i šta ja znam o čemu još... Dok ljudi za to nisu znali, uopšte nisu o tome brinuli. Svako od nas je čvor nerava, taj životni tempo, znate... Čovek ne živi samo od hleba. (Dušan Kužel, Lampa)

Za nastavak čitanja

Lampa


Lampa je složeno stilizovana alegorija o moralnom i socijalnom iskustvu autorove generacije, sadrži brojne elemente intertekstualnog karaktera i u...
više informacija »