Slobodan Zubanović


Biblioteka:Izbor

Žanr:Pesme

Format:14x21

Broj strana:192

ISBN:978-86-523-0351-9

Povez:Tvrdi

Pogovor:Saša Radojčić


Cena:990 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:693 din.


Izabrane pesme jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika i pesnikovi autopoetički zapisi o vremenima u kojima su nastajale njegove pesme i pesničke knjige.
Velika retrospektiva Zubanovićeve poezije, data u autorskom izboru, predstavlja reprezentativan presek njegovog pesništva od ranih pesama iz sedamdesetih do pesničkih knjiga objavljenih u dvehiljaditim godinama.
Poznat kao pesnik konkretnih urbanih, a u novije vreme i konkretnih prirodnih prostora, Zubanović u prostorima svakodnevice otkriva ne samo velike razloge poezije nego i najčvršće utemeljenje običnog ljudskog života. Polazeći od običnog i savremenog, Zubanovićevi stihovi otkrivaju prostore kulture i egzistencije, grada i prirode, ljudskih drama i promena koje se događaju i u kulturi i u svakodnevici.
Iskreni i neposredni, pesnikovi zapisi o knjigama pesama koje je napisao i o vremenima u kojima su knjige objavljene jedinstveno su svedočanstvo o jednom pesničkom razvoju, o jednom trenutku u savremenoj poeziji i o jednom uzbudljivom društvenom vremenu.

O autoru

Slobodan Zubanović (Beograd, 1947), pesnik i esejista. Radio je na poslovima urednika za poeziju, sekretara i operativnog urednika lista Književne novine (1982–2001). Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za poeziju i teoriju poezije Poezija (1996–2002) i glavni i odgovorni urednik Književnog magazina, mesečnika Srpskog književnog društva (2001–2010), čiji je jedan od inicijatora i osnivača (2000). Član je Srpskog PEN centra. Objavljene knjige: Kupatilo (pesme, 1973), Iz zaostavštine (pesme, 1982), Domaći duh (pesme, 1983), Reporter (pesme, 1986), Deset pesama – deset... više informacija »

Kritike

„Poezija Slobodana Zubanovića pripada neoverističkom krilu. Кod njega se mogu prepoznati sve bitne karakteristike ovog poetičkog usmerenja (što vernije prenošenje utisaka o stvarnosti, socijalno-kritička nota, naglasak na iskustvo urbanog itd), pri čemu svaka od ovih karakteristika zadobija individualnu boju, nijansirajući jedan višedecenijski pesnički opus koji uzorno reprezentuje ova knjiga izabranih pesama. (...) Ovaj izbor potvrđuje dosadašnje visoke ocene Zubanovićeve poezije kao jedne od najznačajnijih neoverističkih varijanti srpskog pesništva, kao i meru njegovog odstupanja od tvrdokornog jezgra neoverističke poetike. Posebnost Zubanovićevog pristupa možemo da prepoznamo već po tome što se on, pored povlašćenog vida svakodnevne socijalne stvarnosti, obraća, i to podjednako često, i njenim drugim dimenzijama, uključujući stvarnost intimnog čovekovog prostora, stvarnost urbanog života, stvarnost virtuelnih prostora i stvarnost same književnosti, odnosno poezije.“

Saša Radojčić

Za nastavak čitanja

Listajući vetar


Izabrane pesme jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika i pesnikovi autopoetički zapisi o vremenima u kojima su nastajale njegove pesme i...
više informacija »

Trebalo bi to da pročitaš


Obeležena indikativnim podnaslovom Poslednje pesme i jedna stara, ova knjiga sabira jedno pesničko i životno iskustvo predstavljajući ga u...
više informacija »