Anton Balaž


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:292

ISBN:978-86-86933-93-5

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Prevod:Zdenka Valent Belić

Pogovor:Mića Vujičić


Cena:924 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:647 din.


Potresna i kritička retrospektiva češkog i slovačkog društva u drugoj polovini XX veka.
Socijalistički moral, represija jednopartijskog društva, tabui i zabrane, cenzura i progoni, sve je to u ovom romanu dato u izvrsnoj pripovedačkoj dramaturgiji iz ugla priče o progonima slovačkih prostitutki u Bratislavi od kraja četrdesetih godina XX veka pa sve do pada Berlinskog zida.
Takvo jedno šareno društvo koje broji i prostitutke i bivše švercere i streptomicinsku mafiju, pozornica je društvenog romana Logor posrnulih žena koji slika društvenu zbilju posleratne Slovačke iz socijalne, ali i moralne perspektive.
Moglo bi se reći da Anton Balaž ovako složenoj temi prilazi balzakovski, jer detaljno prikazuje golicljivu društveno-istorijsku situaciju, ne zanemarujući nijednu od političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih okolnosti koje je karakterišu.
Pored toga što nudi preciznu sliku posleratne Slovačke u svim njenim klasnim nijansama, Anton Balaž u ovom romanu piše i odu ženskom telu.

O autoru

Anton Balaž rođen je 1943. godine u Lehoti. Jedan je od najznačajnijih savremenih slovačkih pisaca. Poznat pre svega kao romanopisac, Anton Balaž je i dramski pisac, publicista i autor nekoliko televizijskih scenarija. Najvažniji romani: Senke prošlosti (1978), Ovde živite (1983), Hirurški Dekameron (1989), Logor posrnulih žena (1993), Doživotna ljubav (1995), Hronika srećnije budućnosti (1997), Penelopin povratak (1998), Zaboravljena zemlja (2000), Bogovi sezone (2003). U Balažovim romanima preteže kritička i groteskna slika društvene svakodnevice. Balaž je oblikovao sliku... više informacija »

Za nastavak čitanja

Logor posrnulih žena


Potresna i kritička retrospektiva češkog i slovačkog društva u drugoj polovini XX veka. Socijalistički moral, represija jednopartijskog...
više informacija »