Veselin Marković


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:328

ISBN:978-86-523-0188-1

Povez:Tvrdi


Cena:946 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:662 din.


Jedan od najznačajnijih romana savremene srpske književnosti.
Uzbudljiva knjiga o neobičnim i neočekivanim događajima i slučajnostima koje iz korena menjaju ljudski život.
Dva paralelna toka pripovedanja koja se ukrštaju u uzbudljivom finalu ove nesvakidašnje knjige otkrivaju udeo slučajnosti u običnom ljudskom životu i udeo makar minimalne mere razlike koje čoveka trajno obeležavaju u očima njegove zajednice.
Dok je ključni junak romana Veselina Markovića obeležen traumom iz detinjstva zbog smrti njegove bliske rođake tokom klizanja na zaleđenom jezeru, što će pokrenuti lanac događaja koji će nepovratno promeniti i njegov život i život svih njemu bliskih ljudi, dotle je ključna junakinja romana obeležena retkim nedostatkom pigmenta koji je u očima drugih čini nepomirljivo različitom, što će obeležiti čitavo njeno iskustvo.
Dvoje junaka pokušavaju da rekonstuišu činjenice svog života, da utvrde razmere slučaja i verovatnoću nekih događaja, da kroz dve nezavisne potrage, pune krimi zapleta i preokreta, iznenađujućih saznanja i teških suočenja i rasprava, dođu do razrešenja i do istina o sebi i o drugima.
Uzbudljiva priča, majstorsko pripovedanje, moćna imaginacija.

Nagrada grada Beograda za najbolju knjigu godine
Nagrada „Bora Stanković“ za knjigu godine
Nagrada „Matijević“

O autoru

Veselin Marković (Beograd, 1963), romansijer, pripovedač i esejist. Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je sledeće knjige: Šta propuste oni koji umru u snu (knjiga pripovedaka, 1992), Marsel Prust i drugi realisti (studija, 1996), Preimućstva kruga (knjiga pripovedaka, 2001), Izranjanje (roman, 2001), Mi različiti (roman, 2010), Uporedni svetovi (studija o Vladimiru Nabokovu, 2011), Svetlost na vodi (putopis, 2015) i Prošlost... više informacija »

Kritike

Pročitala sam roman „Mi različiti“ i shvatila da Veselin i ja nismo baš mnogo različiti. Duboka knjiga, neobična, strašno zanimljiva! (Jelena Lengold)

Za nastavak čitanja

Izranjanje


Jedan od najznačajnijih romana srpske književnosti objavljenih u XXI veku ponovo pred čitaocima. Nagrađivan i prevođen, roman Izranjanje...
više informacija »

Svetlost na vodi


Knjiga putopisa o Norveškoj Svetlost na vodi: Put na sever. Živeći u Norveškoj pet godina, Marković je iznutra upoznao jednu kulturu i zemlju,...
više informacija »