Mark Mazover


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:540

ISBN:978-86-86933-98-0

Povez:Tvrdi

Prevod:Aleksandra Dragosavljević


Cena:1.782 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.247 din.


Kapitalno delo moderne istoriografije.
Ova velika sinteza oličava najvažnije delo moderne istoriografije o istoriji Evrope XX veka.
Mazoverova knjiga sintetiše znanja i istraživanja o istoriji Evrope XX veka, ali donosi i mnoštvo novih istraživačkih rezultata i novih tumačenja moderne evropske istorije, na suštinski način produbljujući razumevanje evropske politike, kulture i svakodnevice u XX veku.
U nekoliko koncentričnih krugova svog interesovanja (dva svetska rata, ciklusi ekonomskih depresija, iskušenja i krize demokratije, dva velika totalitarizma, socijalni preobražaji Evrope) ova knjiga oblikuje celovitu, inspirativnu, uzbudljivo napisanu, raskošnu, argumentovanu istoriju Evrope.
Prema mišljenju stručne kritike, knjiga Marka Mazovera Mračni kontinent pomera granice u razumevanju istorije Evrope XX veka.

„Ovo je knjiga o događanjima i trvenjima u Evropi a ne o mestu Evrope u svetu. Naravno, nije moguće sagledati Hitlerove ambicije na Kontinentu a da se ne postave u kontekst evropskog prekookeanskog imeprijalizma, niti je moguće opisati Hladni rat ne pozivajući se na Sjedinjene Države. Sovjetski Savez čas je deo evropske istorije a čas je van njenih tokova. Istočna Evropa nije manje deo te priče nego zapadna, kao što joj i Balkan ne pripada ništa manje nego Skandinavija.”
Mark Mazover

O autoru

Mark Mazover jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih savreme­nih svetskih istoričara. Mark Mazover je profesor istorije na Kolumbijskom univerzitetu (SAD), a profesor po pozivu je na Birkbek koledžu Londonskog univerziteta, na Univerzitetu Saseks i na Prinston­skom univerzitetu. Mazover je osnivač i direktor III: novog Instituta za ideje i imaginaciju na Kolumbijskom univerzitetu. Mazover piše redovnu kolumnu o savremenim međunarodnim pitanjima u Fajnenšel Tajmsu. Oblasti stručnog interesovanja: istorija XX veka, moderna istorija Evrope, Balkan u XX veku, istorija moderne... više informacija »

Za nastavak čitanja

Hitlerovo carstvo


Kapitalno delo moderne istoriografije. Knjiga jednog od ključnih savremenih istoričara o nacističkoj vladavini u okupiranoj Evropi. Kako je Hitler...
više informacija »

Mračni kontinent. Evropa u dvadesetom veku


Kapitalno delo moderne istoriografije. Ova velika sinteza oličava najvažnije delo moderne istoriografije o istoriji Evrope XX veka. Mazoverova...
više informacija »