Risto Lazarov


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:114

ISBN:978-86-523-0206-2

Povez:Broš

Pogovor:Slobodan Zubanović


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Mrak predstavlja svojevrstan pesnički roman s gotovo jasnim i određenim porukama i uočljivim značenjem, čiju simboliku svako od nas živi noseći je na svoj način.
Stvari izgubljene u lepim vremenima, poput godina koje su pojeli skakavci, ne vraćaju se; posle njih osećajnost postaje refleks stvari koje su prošle.
U slučaju ove nove knjige Riste Lazarova stvari izgubljene u lepim vremenima leže u pesmama kao tuga i rezignacija jednog pesnika koji ne želi da zavarava ni sebe ni svog čitaoca.
Oblikujući snažnu pesničku hroniku, Risto Lazarov u izrazito angažovanim pesmama u knjizi Mrak svedoči kako o globalnim izazovima savremenog trenutka, tako i o onim izazovima i dramama koje potresaju balkansku i makedonsku stvarnost.

O autoru

Risto Lazarov (Štip, 1949), pesnik, esejista, kritičar, novinar. Završio je jugoslovensku književnost i makedonski jezik na Filološkom fakultetu u Skoplju. Radio je kao novinar. Bio je generalni direktor novinske agencije Tanjug. Bio je glavni urednik međunarodnog časopisa Balkan forum. Od 1997. godine je direktor i glavni urednik nacionalne televizije Telma. Predsednik je Makedonskog PEN centra. Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, od prve Noćna ptica u parku (1972) do knjige Sitnokoračarka (2012). Objavio je nekoliko knjiga izabranih pesama i izabrane pesme u četiri toma... više informacija »

Za nastavak čitanja

Slepi miševi


Knjiga pesama poznatog makedonskog pesnika u čijem je središtu svet u doba pandemije koronavirusa. U živom jedinstvu teksta (pesme) i konteksta...
više informacija »

Mrak


Mrak predstavlja svojevrstan pesnički roman s gotovo jasnim i određenim porukama i uočljivim značenjem, čiju simboliku svako od nas živi...
više informacija »