Laslo Darvaši


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Novele

Format:14x21

Broj strana:152

ISBN:978-86-86933-72-0

Povez:Tvrdi

Prevod:Arpad Vicko


Cena:759 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:531 din.


Romaneskni ciklus Nabaviti ženu predstavlja najbolje delo Lasla Darvašija, jednog od vodećih i najčitanijih mađarskih pripovedača i romansijera.
Knjiga Nabaviti ženu nastala je pod snažnim utiskom krvavog građanskog rata na prostorima nekadašnje Jugoslavije tokom devedesetih godina. U ovoj uzbudljivoj knjizi pripoveda se o ljubavi i zločinu, o strasti i ratu, o patnji i milosti, o potresnim i užasnim događajima, o mitovima koji žive u savremenosti i o mučnoj svakodnevici Darvašijevih junaka smeštenih u grotlo građanskog rata. Darvaši sa odličnim poznavanjem prilika pripoveda ne samo o scenama rata nego i o novim mitovima i stereotipima u predstavljanju tog rata.
Ljubavne i ratne novele u knjizi Nabaviti ženu Lasla Darvašija povezane su u jedinstvenu celinu. Ove proze imaju zajedničke junake i zajedničku atmosferu koja ukazuje na dramatičnu scenu građanskog rata devedesetih godina. U naslovima ovih novela pojavljuju se karakteristična imena i prezimena junaka koja istovremeno upućuju na geografiju građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji.
Žene su ključni junaci u knjizi Nabaviti ženu. Iz njihovog ugla se pripoveda o ratu i ratnim događajima, ali se žene u ovoj prozi pojavljuju i u ulozi žrtve i u ulozi dželata.
Knjiga ratnih i ljubavnih novela Nabaviti ženu, najprevođenija Darvašijeva knjiga, objavljena je u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Nagrada „Most Berlin”

O autoru

Laslo Darvaši (Tereksentmikloš, 1962), jedan od vodećih i najčitanijih mađarskih pripovedača i romansijera. Poznat i kao pesnik i dramski pisac, Darvaši je posebno cenjen kao pisac kratkih priča. Tri Darvašijeve priče su dramatizovane i pretočene u pozorišne predstave. Prve kratke proze počeo je pisati pod pseudonimom, a dela pod vlastitim imenom, kratku prozu i novele, objavljuje od 1991. godine. Najvažnije knjige priča: Grmovi ruža u Vajnhagenu (1993), Najtužniji orkestar na svetu (1993), Borgonjonijevska tuga (1994), Kako zavesti gospođicu bibliotekarku (1997), Moja... više informacija »

Za nastavak čitanja

Nabaviti ženu


Romaneskni ciklus Nabaviti ženu predstavlja najbolje delo Lasla Darvašija, jednog od vodećih i najčitanijih mađarskih pripovedača i...
više informacija »